Recepty

Cookies pre dvoch

cookies pre dvoch

Mali ste niekedy chuť na čerstvé cookies, no nechcelo sa vám čakať, kým cesto vychladne v chladničke, alebo vypekať tri plechy sušienok, či už kvôli času, množstvu alebo __________ *doplňte hodiace sa*. Recept na cookies pre dvoch rieši celý problém a instantne napĺňa potrebu dať si niečo nezameniteľne sladké.

Pre dvoch, pre jedného, jednoducho – z cesta vyjdú dva koláčiky. Ak ste len príležitostní maškrtníci sladkého, alebo len hľadáte niečo, čo nemusíte jesť ešte do konca týždňa, a splní to funkciu kompaktných dezertov, dva cookies sú teda tak akurát.

Cookies pre dvoch – potešenie s kopou čokolády

· Maslo. Zmäknuté tak, že doň môžeme ľahko ďobnúť prstom a zostane v ňom preliačina z prsta. Maslo nezohrievame v mikrovlnke ani ho nerozpúšťame úplne.

· Cukor. Správny pomer hnedého a bieleho cukru nám zabezpečí vláčne cookies bez zbytočného presladenia či zbytočného množstva chrumkavých kryštálikov cukru.

· Vanilka. Pre vôňu a príjemnú chuť.

· Žĺtok. Viete ako sa do napríklad pistáciových cookies dáva žĺtok navyše, aby boli lahodnejšie, vláčnejšie a mali viac „žuvateľnú“ texturú než takú tú koláčoidnú? Tak sem ide IBA žĺtok, bez vajíčka, bez bielka. Spája tiež celé cesto dohromady a aj vďaka nemu majú cookies takú krásnu farbu.

· Múka. Vybalansované množstvo múky, ktorá je dostačujúca a potrebná pre cookies, ktoré udržia svoj tvar, no zároveň sa pri pečení dostatočne roztečú.

· Škrob. Škrob pomáha cookiesom držať svoj tvar a dodáva im lahodnú, jemnú štruktúru. Ak nemáme vanilkový extrakt, môžeme použiť ochutený škrob, a teda puding – ideálne s pravou vanilkou, prírodný.

· Sóda. Pre ľahké zdvihnutie pri pečení.

· Soľ. Pre podtrhnutie čokoládovej chuti a neutralizovanie sladkosti.

· Čokoláda. Veľa čokolády. Na dva cookies potrebujeme 40 gramov + viac na dozdobenie, čo nám zabezpečí čokoládové jazerá v celých koláčikov. Dokonalé, nie?

Čo počas prípravy nerobiť?

· Stuhnuté maslo. Ak by bolo maslo príliš studené a stuhnuté, bolo by nemožné doň zamiešať všetky suroviny rovnomerne. Mohlo by sa stať, že by v ceste zostali kúsky celého masla, ako je tomu v korpuse na jablkový koláč, a to v tomto recepte nie je žiaduce. Potrebujeme rovnomerné rozloženie ingrediencií. Tiež by bolo náročné získať kompaktné cesto, ktoré drží tvar a všetky zložky pokope.

· Prílišné miešanie. Vždy, ak tomu nie je inak, no najmä ak už zamiešavame múku, vždy miešame len kým sa všetko nespojí. Nie viac. Radšej nech zostane trochu múky na okraji misky ako mať tuhé, ubité cesto.

· Pridávanie múky. Trochu sa lepí, pridám ešte trochu múky. Nie. Je síce pravda, že rozdielna izbová teplota a vlhkosť vzduchu ovplyvňujú, ako sa suchá ingrediencia ako múka môže správať, no v cestách na cookies sa tento aspekt skôr kompenzuje chladením cesta v chladničke. Ak je teda horúci deň a zdá sa, že cesto sa lepí viac než obvykle, dáme ho na pätnásť minút do chladničky, no múku nepridávame.

· Vynechanie škrobu. Škrob do cookies rozhodne patrí! Pri testovaní receptu som ho do jednej z várok zabudla pridať a výsledkom boli tenučké koláčiky s nesúvislým spodkom a bublavým povrchom. Škrob pomáha držať tvar, dodáva jemnosť a vďaka nemu sú cookies vyššie a lahodné!

· Zamieňanie sódy. Nemám sódu, dám prášok do pečiva. Nie! Sóda robí cookies lahodnými a jemnými v štruktúre, a tiež je neutrálna chuťou. Ak by sme pridali prášok do pečiva, dostali by sme skôr koláčoidnejšie cookies divné, keď ich volám koláčikmi, ktoré by boli vzdušnejšie a pripomínali by piškótu nie piškótu ako piškóty. Zmenil by celú konzistenciu upečeného cesta, keďže prášok do pečiva nie je jednozložková prísada, mohla by sa zmeniť aj chuť.

Pred pečením, počas pečenia a po pečení

· Zdvojovanie dávky. Tento recept je špeciálny práve tým, že z neho upečieme 2 cookies. Slovom dve. Nie tri, nie štyri, ale dve väčšie cookies. Bolo by zbytočné pridávať ďalší samostatný žĺtok a celé vajíčko by zase zmenilo konzistenciu. Ak by sme predsa len chceli či potrebovali o napríklad dve cookies viac, odporúčam spraviť cesto na dvakrát alebo si pripraviť bežné množstvo cesta podľa niektorého z týchto receptov a prebytočné cesto rozdeliť do guľôčok a dať ich zamraziť – tak si ich môžete postupne piecť, hocikedy budete mať chuť. Cesto vydrží v mrazničke 3 mesiace a čas pečenia sa predĺži o minútu, aby sa stihli rozmraziť.

· Rozdeľovanie cesta na viac ako dve polovice. Cesta síce nevyjde žalostne málo, no určite by som z neho nerobila koláčiky tri. Dva je presne to množstvo, ktoré chceme, aby sa nám upiekli vláčne a lahodné koláčiky plné čokoládových kúskov. Štruktúra cesta je stavaná na väčšie cookies, ktoré budú mať počas pečenia čas sa roztiecť a aktivovať ingrediencie, aby splnili svoju funkciu.

· Spľasnutie guľôčok cesta. Cesto sa počas pečenia samé dostatočne roztečie, i keď to môže pôsobiť skepticky. Spľasnutím guľôčok cesta pred pečením by sme zapríčinili ich prílišné roztečenie. Takže aj napriek pokúšaniu ich nechávame guľaté.

· Dlhé pečenie. Cookies sú po upečení v strede stále mäkké a vyzerajú nedopečene. Ak sú kraje zlatohnedé a odporúčaný čas prešiel, je čas ich vyberať. Cookies totižto po upečení predsa nechávame ešte chladnúť niekoľko minút na plechu a jeho teplom, a ich teplom samotným, koláčiky „dôjdu“ samé. Ak by sme ich v panike nechávali dopekať pokým by neboli zvrchu tvrdšie, po upečení by boli suché a tvrdé. To nechceme. Samozrejme, každá rúra je špecifická – sama som ich pri testovaní receptu fatálne popálila – a tak rešpektujte skúsenosti s tou, v ktorej ich idete piecť, no je lepšie vykorigovať teplotu (v čom môže pomôcť aj teplomer do rúry) a režim ohrevu než čas pečenia.

Pre viac receptov na cookies (vo väčšom množstve) ťukni tu. Medzi moje obľúbené patria tieto extra čokoládové, melasové s vločkami, samozrejme plnenky. Pre deti rada pečiem tieto minicookies a Damiho obľúbené ovsené minicookies.


Potrebujeme:
30 g zmäknutého masla
1 lyžica hnedého cukru
1 lyžička kryštálového cukru
niekoľko kvapiek vanilkového extraktu alebo trochu vanilkového prášku
1 žĺtok izbovej teploty
45 g hladkej múky
1 lyžička kukuričného škrobu
1/4 lyžičky sódy
štipka soli
40 g nasekanej čokolády (+ kúsky čokolády na dozdobenie)

Postup:
V menšej miske dôkladne rozmiešame zmäknuté maslo, oba druhy cukrov a vanilkový extrakt. Pridáme žĺtok a miešame kým sa kompletne nezakomponuje do masla.

V inej malej miske múku, škrob, sódu a soľ. Suchú zmes zamiešame do maslovej – nemiešame pridlho, len kým sa všetko nespojí. Nakoniec primiešame nasekanú čokoládu.

Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice a v dlaniach z nich vygúľame guľôčky, ktoré uložíme s väčším rozostupom na plech vystlaný papierom na pečenie. Cookies pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 10 – 12 minút. Cookies budú po upečení v strede mäkké a pôsobiť nedopečene – preto ich necháme na plechu ešte 5 minút, aby sa samé dopiekli. Počas tejto fázy ich môžeme ešte ozdobiť dodatočnými kúskami čokolády.

Ak sú cookies po upečení „vyššie“ než naša preferencia, plechom párkrát buchneme o podložku – plech nepúšťame, ale pevne ho držíme, aby cookies nevyleteli do vzduchu.

Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 2 dní.

cookies pre dvoch

cookies pre dvoch

cookies pre dvoch
cookies pre dvoch

 

Môže sa vám páčiť