S jarou pomaly vítam svieže limonády a citrónové dezerty! Tentoraz ma nadchlo spojenie citrónu, maku a citrónového krému. Jemné citrónové sušienky s makom sú na pohľad rozkošné a chuťovo príjemne jemné s svieže.
Myslím, že toto je už tretí recept na citrónové keksíky či cookies, ktorý na blogu nájdete – samozrejme, mimo iných citrónových receptov. Zbožňujem ich, najmä na jar a cez leto. Kyselkavá citrónová chuť v tomto období prináša osvieženie a navnádza na teplé slnečné lúče.
Citrónové sušienky s makom – jemné a sviežo jarné!
Citrónové sušienky s makom tvorí len niekoľko ingrediencií a sú prirodzene vegánske!
• Maslo. Pri príprave keksíkov používame zmäknuté maslo izbovej teploty. Ľahko sa nám s ním bude pracovať a s ostatnými ingredienciami sa lepšie spojí.
• Práškový cukor. Je jemnejší než kryštálový a tiež s istým podielom kukuričného škrobu. V ceste sa pekne rozpustí a nám vznikne krásne jemná a hladká sušienka.
• Kôra. Kôru pred použitím dôkladne očistíme – citrón namočíme približne na pol hodinu do roztoku sódy bikarbóny a vody. Keksíky vďaka kôre dostanú tú skutočnú citrónovú vôňu a chuť – kôra v sebe obsahuje oleje a šťavu, ktorá je jemne horká, no príznačne citrusová. Jej horkosť sa v spojení s ostatnými ingredienciami chuťovo zneutralizuje, no pravá citrónová chuť zostane.
• Šťava. Hoci maličké množstvo citrónovej šťavy sa môže zdať ako zanedbateľné, cestu pridá na chuti a jemnej kyselkavosti.
• Hladká múka. Jemná klasika, ktorá nám zaručí jemné keksíky. Nebojíme sa jej pri vaľkaní použiť aj viac – prebytočná múka sa dá jednoducho odstrániť pomocou kuchynského štetca.
Nie je sušienka ako sušienka
Tieto sušienky, narozdiel od týchto citrónových, uvítajú chvíľu v chladničke. S vychladeným cestom sa pracuje oveľa jednoduchšie, menej sa topí a najmä po upečení drží svoj tvar, čo sa nám v tomto prípade hodí. Sušienky totiž chceme naplniť citrónovým krémom, a tak sa kvôli spájaniu keksíkov hodí, ak máme rovnako „pekné krúžky“, ktoré nie sú nijak krivé a zdeformované.
Hoci ich celý čas nazývam citrónové sušienky, od sušienok majú teda pekne ďaleko. Suché teda rozhodne nie sú. Jemné, zľahka chrumkavé, maslové, s trochu orieškovou chuťou maku, so sviežou chuťou citróna a vôňou jeho kôry. Keď už porovnávam citrónové keksíky s polevou a tieto citrónové sušienky s makom, tieto sú predsa len o niečo chrumkavejšie a pevnejšie – ideálne teda pre naplnenie!
Citrónové sušienky s makom sa snúbia s vegan citrónovým krémom!
Lemon curd je tradičný anglický krém, ktorý možno využiť v dezertoch aj bežných raňajkách. Táto verzia je však full vegan, a teda neobsahuje žĺtky ani vajíčka. Je teda vhodný pre alergikov, vegánov či hocikoho, komu je verzia bez vajíčok sympatická. Je však rovnako lahodný, jemný a plný chuti! Pri plnení týchto sušienok ho však nemusíme používať veľa, stačí malé množstvo do stredu – to krásne naplní vykrojený tvar a po vychladnutí sa bude krásne lesknúť.
Ak ste spoločne so mnou na tejto citrónovej vlne, skúste aj tento famózny citrónový koláč, jemnučké citrónové cookies alebo citrónové keksíky, muffiny alebo bábovku!
Na sušienky potrebujeme:
220 g rastlinného masla (zmäknutého, izbovej teploty)
60 g práškového cukru
kôru z jeden a pol citróna
1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
230 g hladkej múky
15 g mletého maku
štipka soli
Na krém potrebujeme:
citrónový krém (lemon curd)
Postup:
V miske šľaháme maslo izbovej teploty s práškovým cukrom (asi 2 minúty), ktorý sme zmiešali s najemno nastrúhanou citrónovou kôrou a šťavou. Do maslovo-cukrovej zmesi mixérom zamiešame múku so soľou. Drobivé cesto, ktoré vznikne, následne spojíme rukou do hladkej gule. Prikryjeme ho tanierom a dáme chladiť do chladničky na aspoň 1 hodinu.
Vychladené cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej podložke na hrúbku asi 3 až 4 milimetre. Z cesta povykrajujeme tvary pomocou formičky s priemerom 5 cm (kruhy či kvietky, alebo iné). Tvary z cesta preložíme na plech vystlaný papierom alebo podložkou na pečenie. Medzi kruhmi nechávame dostatočný priestor. Z polovice tvarov už na plechu vykrojíme tvar uprostred – môžu to byť tematické tvary alebo menší kruh.
Sušienky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 9 minút. Proces pečenia sledujeme, aby nezhoreli – majú mať len jemne hnedý okraj. Sušienky budú vyzerať nedopečene a budú veľmi jemné. Po upečení ich necháme chladiť 5 minút na plechu a následne ich preložíme na mriežku, kde ich necháme vychladnúť úplne.
Do stredu plných vychladnutých sušienok dáme malé množstvo citrónového krému. Na vrch úplne pritlačíme sušienku s otvorom v strede.
Sušienky skladujeme v uzatvárateľnej nádobe (naplnené v chladničke – ideálne je ich plniť priamo pred podávaním alebo večer vopred) a skonzumujeme do 4 dní.