Cestoviny tvoria polovicu môjho gastronomického sveta. Úplne reálne a úplne bez srandy. A hoci mám s nimi rada všakovaké kombinácie a zeleniny, ovocia a korenín, neraz padne voľba a chuť na niečo jednoduché s autentickou chuťou. Brokolicová omáčka je jednou z nich.
Ak nerátame zemiak, ktorý pridávame viac-menej len kvôli konzistencii, bez problémov vieme prečariť jedinú ingredienciu do chuťovo plnohodnotného jedla. Pri krémových veciach mi to príde tak – pridaj viac vody a máš polievku, uber vodu a máš omáčku. Z krémovej hráškovej by sa tiež po pár úpravách stala lahodná omáčka hodná cestovín. Farebne sa však presuňme k brokolici, ktorá sa chopila svojej smotanovej úlohy.
Omáčka pozostáva len z niekoľkých ingrediencií a jej príprava nezaberie dlho času, čím sa môže stať ideálnou voľbou pre lenivé či, naopak, nabité dni.
Potrebujeme:
1 stredne veľkú brokolicu
1 zemiak
soľ
250 ml smotany na varenie (ja som použila ovsenú)
plátok masla
cestoviny (kolienka, penne alebo makaróny)
Postup:
Brokolicu rozkrájame na menšie kúsky (veľký hlúb nepoužijeme), dáme do sitka na cedenie a prepláchneme vodou. Zemiak ošúpeme, opláchneme, pokrájame na menšie kocky a spolu s brokolicou ho dáme do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby sa ňou zaliala zelenina a dáme variť.
Keď sa voda začne variť, pridáme soľ (cca 1 lyžičku) a varíme niekoľko minút, kým zelenina nebude uvarená. Potom vodu scedíme (nemusíme úplne, trochu jej môžeme nechať) a ponorným mixérom ju dohladka rozmixujeme. Následne kašovitú zmes vrátime na mierny plameň, prilejeme smotanu, pridáme plátok masla a necháme rozvariť. Ochutnáme a prípadne dosolíme.
Medzitým si podľa inštrukcií na obale uvaríme cestoviny – najlepšie s priestorom uprostred, aby sa omáčka dostala dnu (1 hrnček cestovín je zhruba 1 porcia). Podávame teplé. Brokolicová omáčka vystačí na 3 – 4 porcie.