Recepty

Cestoviny s brokolicovou omáčkou

brokolicová omáčka

Cestoviny tvoria polovicu môjho gastronomického sveta. Úplne reálne a úplne bez srandy. A hoci mám s nimi rada všakovaké kombinácie a zeleniny, ovocia a korenín, neraz padne voľba a chuť na niečo jednoduché s autentickou chuťou. Brokolicová omáčka je jednou z nich.

Ak nerátame zemiak, ktorý pridávame viac-menej len kvôli konzistencii, bez problémov vieme prečariť jedinú ingredienciu do chuťovo plnohodnotného jedla. Pri krémových veciach mi to príde tak – pridaj viac vody a máš polievku, uber vodu a máš omáčku. Z krémovej hráškovej by sa tiež po pár úpravách stala lahodná omáčka hodná cestovín. Farebne sa však presuňme k brokolici, ktorá sa chopila svojej smotanovej úlohy.

Omáčka pozostáva len z niekoľkých ingrediencií a jej príprava nezaberie dlho času, čím sa môže stať ideálnou voľbou pre lenivé či, naopak, nabité dni.

Brokolicová omáčka – v jednoduchosti je krása!

Hoci je brokolicová omáčka nenáročná na počet ingrediencií a len ťažko sa dá pokaziť, pozrime sa jej na hlúbik!

• Brokolica. Hviezda nášho receptu! Varením si brokolica zachová svoju jemnú chuť, preto volíme tento postup než jej restovanie a následné mixovanie. Tým, že používame v recepte zemiak, vybavíme dve veci naraz a varíme obe zložky spolu. A čo s hlúbikom? Ja ho väčšinou pokrájam na malé kocky a pridám do zeleninovej polievky alebo akéhokoľvek zeleninového jedla. Tiež sa dá nakrájaný ľahko zamraziť a použiť neskôr, napríklad aj do akejkoľvek krémovej polievky ako tajný prídavok viacerých živín.

• Zemiak. Svojim škrobom zlepí celú omáčku dohromady a dodá omáčke krémovosť.

• Smotana. Dodáva omáčke krémovú chuť a konzistenciu, zároveň kašovitú zmes brokolice a zemiaku robí redšou a ľahšie distribuovanejšou medzi cestoviny. Bežne používam sójovú či ovsenú smotanu na varenie.

• Cestoviny. Na čo by nám bola brokolicová omáčka na cestoviny, ak by sme nemali cestoviny, však? Najlepším typom cestovín pre takéto krémové omáčky, akou je táto brokolicová, je akýkoľvek s priestorom uprostred. Kolienka, makaróny, penne, ale aj moje obľúbené rotelle, ktoré perfektne nasajú omáčku do svojich škárok.

Ak hľadáte viac receptov na hlavné jedlá, vyskúšajte toto batatové karí, pizzu s nemliečnym kešu základom alebo túto mušličkovú polievku!


Potrebujeme:
1 stredne veľkú brokolicu
1 menší zemiak
soľ
250 ml smotany na varenie (ja som použila ovsenú)
plátok masla
cestoviny (kolienka, penne alebo makaróny)

Postup:
Brokolicu rozkrájame na menšie kúsky (veľký hlúb nepoužijeme), dáme do sitka na cedenie a prepláchneme vodou. Zemiak ošúpeme, opláchneme, pokrájame na menšie kocky a spolu s brokolicou ho dáme do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby sa ňou zaliala zelenina a dáme variť.

Keď sa voda začne variť, pridáme soľ (cca 1 lyžičku) a varíme niekoľko minút, kým zelenina nebude uvarená. Potom vodu scedíme (nemusíme úplne, trochu jej môžeme nechať) a ponorným mixérom ju dohladka rozmixujeme. Následne kašovitú zmes vrátime na mierny plameň, prilejeme smotanu, pridáme plátok masla a necháme rozvariť. Ochutnáme a prípadne dosolíme.

Medzitým si podľa inštrukcií na obale uvaríme cestoviny – najlepšie s priestorom uprostred, aby sa omáčka dostala dnu (1 hrnček cestovín je zhruba 1 porcia). Podávame teplé. Brokolicová omáčka vystačí na 3 – 4 porcie.

Môže sa vám páčiť