Recepty

Banánový chlebík s orieškami

banánový chlebík

Tak, prišiel čas aj na klasiku akou je banánový chlebík! Táto jeho verzia, ktorú som si vyšperkovala do dokonalosti, je moja najobľúbenejšia. Spojenie banánového cesta a orieškov vytvára stret vláčnosti a chrumkavosti.

Kedysi som brala kombináciu banánov a čokolády ako nerozlučnú dvojicu, ktorá sa k sebe hodí najviac a je skôr na škodu tento benefit nevyužiť. A predsa, do tohto chlebíka sa nepridáva ani kocka čokolády a na výbornosti mu neubúda. Mám túto verziu rada, pretože bez čokolády ňou nie je zbytočne presladený a viac vynikne jeho banánová chuť. Tiež mi tak príde vhodnejší na raňajky a nie len ako dezert, keďže má neutrálnejšiu, ovocno-orechovú chuť a dá sa dochutiť orieškovým maslom a iným ovocím. Človek tak nemusí mať zlý pocit, že je čokoládu hneď o rána.

Keď nad tým tak premýšľam, tak ani v týchto muffinoch, ktoré nezvládajú svoju dokonalosť nie je čokoláda a sú absolútne, áno, dokonalé. No ak by sme chceli nájsť dôkaz toho, že čokoláda a banány patria k sebe, jednoznačne by sme ho mohli nájsť v podobe banánových brownies alebo týchto spektakulárnych muffinoch.

Predtým, než prejdeme k samotnému receptu ako spraviť banánový chlebík úžasným, pozrime sa naň bližšie!

• Banány. Prezreté, pretože len s nimi bude banánový chlebík chutiť banánovo, tak ako má. Banány so žltou šupkou chutia úplne inak, preto použijeme tie, ktorá sa pohybujú v škále od bodkovaných po tie úplne hnedé! A nie, life-hack s rýchlym zretím banánov v rúre je mýtus a nemá na ne taký vplyv ako čas. Alebo jablká – ak chceme, aby banány zreli rýchlejšie, uložíme ich do misy k jablkám, ktoré tento proces vedia o niečo urýchliť.

• Hnedý cukor. Narozdiel od klasického bieleho, vyzdvihne chuť hlavnej ingrediencie, a tak bude chlebík chutiť banánovejšie! Tiež pridá na vláčnosti.

• Škorica. Malé množstvo škorice akou je čajová lyžička nijak výrazne neovplyvní a neprerazí chuťou ani vôňou, no chlebíku dodá ďalší odtieň chuti.

• Oriešky. Medzi najčastejšie prísady, ktoré možno nájsť v receptoch na banánové chlebíky, patrí čokoláda, sušené ovocie a orechy. U mňa to dlhý čas vyhrávala čokoláda, no po jej nahradení orieškami prebrali štafetu tie. Nie sú sladké, obsahujú cenné živiny, chlebík sa vďaka nim ľahšie ohrieva, vytvárajú neutrálnejší chuťový základ pre rôzne maslá či nátierky, dodávajú chlebu skvelú štruktúru a textúru… Výhod nie je veru málo.

• Miešaj tak akurát. Prejdime od ingrediencií k postupu a jeho dodržiavaniu. Množstvo ciest, najmä sušienkových a tých tekutejších, nevyžaduje nadmerné miešanie – práve naopak. Úplne stačí miešať dokým sa ingrediencie nespoja. Dokonca nevadí, ak na okraji misky zostane prebytočná múka – najmä ak nás čaká ešte domiešavanie orechov či čokolády. Ak by sme cesto miešali príliš dlho, chlebík by bol po upečení tuhý, ubitý, akoby mokrý, ťažko by sa dopekal a mohlo by sa stať, že cesto by neudržalo oriešky rovnomerne zamiešané v ceste, ale všetky by klesli na dno. A to nechceme.

• Alobal a pečenie. Pečenie koláčov, ktoré idú do výšky a potrebujú poriadne prepiecť svoje vnútro a stred, môže byť záludné, hlavne keď rôzne časti koláča potrebujú odlišný čas pečenia. Aby vrch chlebíka nezhorel, alebo minimálne nebol príliš hnedý, po menej než pol hodine v rúre ho prikryjeme alobalom – tak mu dáme čas na prepečenie aj zvnútra.

• Skladovanie a opätovné ohrievanie. Studený chlebík sa dá ľahko zohriať v hriankovači alebo toastovači (ideálne s “pásikavou” násadkou na panini/grilovanie mega pomoc, keď máš k dispozícii len toastovač).

• Ďalšie využitie cesta. Z cesta sa dajú upiecť aj muffiny – košíčky naplníme len do troch štvrtín a pečieme na rovnakej teplote približne 20 minút.

Čo viac? Už asi len recept.


Potrebujeme:
250 g hladkej múky
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička jedlej sódy
štipka soli
120 g zmäknutého masla
130 g hnedého cukru
2 vajcia izbovej teploty
70 g bieleho jogurtu alebo jablkového pyré
4 väčšie prezreté banány rozmačkané na kašu (asi 2 hrnčeky s objemom 250 ml)
100 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
mandľové plátky na posypanie

Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame múku, škoricu, sódu a soľ a dáme ju bokom.

Vo veľkej mise pomocou ručného mixéra šľáhame zmäknuté maslo s hnedým cukrom na najvyššej rýchlosti pokým nevznikne bledá nadýchaná zmes. Znížime rýchlosť, po jednom pridáme vajce a každé poriadne zašľaháme. Pridáme jogurt/pyré, rozmačkané banány a šľaháme len pokým sa všetko nespojí.

S mixérom zapnutým na nízkej rýchlosti postupne primiešame múčnu zmes. Nemixujeme príliš dlho, ak už nevidíme žiadne bubliny múky, mixér vypneme. Nasekané orechy zamiešame do cesta stierkou alebo vareškou.

Hotové cesto rovnomerne nalejeme do bochníkovej formy vystlanej papierom na pečenie (stačí ju vystlať po dĺžkach spolu s dnom – konce môžeme zľahka potrieť olejom alebo tukom, či pomôcť si na záver nožíkom). Vrch posypeme plátkami mandlí.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 60 – 70 minút. Po 25 minútach vrch chleba zľahka prikryjeme alobalom, aby sa príliš nespálil. Aby sme zistili, či je už chlieb upečený, pichneme do stredu drevené špáradlo – ak bude čisté a nelepkavé, je čas ho vybrať. Pred krájaním ho necháme úplne vychladnúť vo forme.

Banánový chlebík skladujeme v dobre uzavretej nádobe v chladničke a skonzumujeme do piatich dní.

banánový chlebík

banánový chlebík
banánový chlebík

Môže sa vám páčiť

  • Kešu mlieko - domáce lahodné orieškové mlieko! - Tina
    22. augusta 2023 at 16:54

    […] Kedysi dávno som si z Príjemných vecí objednala vrecko na prípravu rastlinných mliek. Avšak na toto kešu mlieko som ho ani nemohla použiť, pretože pri jeho príprave vzniká minimum „odpadu“, resp. prebytočných orieškov. Zvyšok orieškov, ktorý zostane v jemnom sitku je nadýchaný ako pena a veľmi jemný – a to mi bolo ľúto „vymačkávať“ do mlieka s prísť o skvelú krémovú zmes, ktorú som tentoraz napokon primiešala do banánového chlebíku. […]

  • Banánové muffiny s posýpkou - dokonalosť v košíčku! - Tina
    6. februára 2024 at 23:52

    […] hľadáte iný spôsob, ako využiť prezreté banány, toto je môj ultimátne jemný banánový chlebík alebo obľúbené banánové brownies, ktoré sú ešte lepšie na druhý deň! Niečo raňajkové? […]