Cookies sú pre mňa spomedzi všetkých dezertov a koláčikov naobľúbenejším druhom. Svoju porciu už majú zadefinovanú, takže nič nemusím krájať a báť sa, že odkrojím krivý kúsok, sú praktické na cesty – aj tie vedúce z kuchyne do obývačky – vydržia dlhšie čerstvé a všetci v okolí ich absolútne zbožňujú. I keď sú kúsky čokolády snáď neodmysliteľnou súčasťou cookies, niekedy sa predsa len, na veľké počudovanie, niečo pýta bez čokolády. Čo tak citrónové cookies?
Takto, citrusové dezerty sú iný level. Svieže, lahodné, voňavé a podľa voľby ovocia vhodné na rôzne ročné obdobia. V tomto prípade citrón, plní svoju funkciu dvakrát, a teda sa nachádza aj v ceste, aj v poleve, ktorá vyzdvihuje citrónovú chuť samotných cookies. Tiež sú jemnejšie než všetky očakávania! Sú extra vláčne – ale že naozaj vláčne, viac vláčnejšie než si predstavujete – mäkučké a príjemne lahodné, a jemné. Skutočne. Tieto citrónové cookies sú tie najjemnejšie a najlahodnejšie, aké som kedy upiekla!
Nielen citrón tvorí citrónové cookies…
I keď podľa tohto citrusového ovocia nesú svoj príznačný názov, samotný citrón by toho veľa nespravil. Správny pomer ingrediencií je kľúčom k dobre vyváženej konzistencii, ktorá sa upečie do krásy a maximálnej chutnosti.
• Maslo. Zmäknuté maslo izbovej teploty je tou vhodnou voľbou pri príprave týchto cookies. Ľahko sa doň zapracujú ostatné ingrediencie, zároveň dostatočne drží svoj tvar.
• Cukor. V tomto prípade používame len kryštálový cukor, ktorý cookies pomáha v tom, aby sa roztiekli. Zároveň je zľahka chuťovo neutrálnejší, a tak necháva vyniknúť hlavnú ingredienciu. Trstinový cukor sa do cookies pridáva najmä aj kvôli svojej vlhkosti – tu ju nájdeme v iných formách, a tak je plne dostačujúci kryštálový cukor.
• Kôra. Kôru pred použitím dôkladne očistíme – citrón namočíme približne na pol hodinu do roztoku sódy bikarbóny a vody. Cookies vďaka kôre z jedného celého citróna dostanú tú skutočnú citrónovú vôňu a chuť – kôra v sebe obsahuje oleje a šťavu, ktorá je jemne horká, no príznačne citrusová. Jej horkosť v spojení s ostatnými ingredienciami chuťovo zneutralizuje, no pravá citrónová chuť zostane.
• Vajce a žĺtok. Klasický žĺtok navyše dodá cestu peknú farbu, a to najpodstatnejšie – extra vláčnosť!
• Šťava. Dve polievkové lyžice (30 ml) citrónovej šťavy, ktorú sme zbavili jadierok a dužiny, pridá cookies kyselkavý citrónový nádych. Nepoužívame šťavy viac!
• Múka. Oproti väčšine cookies si pýta o niečo väčšie množstvo – najmä kvôli pridanej citrónovej šťave.
• Sóda. Nevyhnutná pre to, aby koláčiky jemne podrástli.
• Škrob. Oproti múke je jemnejší a cookies pomáha držať svoj tvar.
• Soľ. Tá je potrebná pre chemické reakcie a aj jej štipka vyzdvihne chuť.
• Poleva. Hoci sú cookies neodolateľné aj bez polevy, predsa len vyzdvihne citrónovú chuť cookies, keďže jedna z jej zložiek je práve citrónová šťava.
Svieža limonáda v podobe cookies
Skutočne. Citrónové cookies sú takou sviežou letnou limonádou začarovanou v lahodnej jemnej cookie s citrusovou vôňou a polevou. Žiadna čokoláda, iba citrusová sviežosť. Na dnešný posledný letný deň ako milá rozlúčka. Na čo ale myslieť, aby boli cookies skutočne dokonalé?
• Zmäknuté maslo. Ako som už spomínala, v tomto recepte používame zmäknuté maslo. Cesto bude vďaka nemu foremnejšie už aj pred jeho chladením a suché ingrediencie nasiaknu vlahu pomalšie.
• Chladenie. Cesto týchto cookies je jemnejšie a trochu lepivé. Aby sa nám s ním pracovalo lepšie, a najmä aby sa cookies pri pečení príliš neroztiekli, je nevyhnutné cesto dobre vychladiť v chladničke. Doprajeme mu aspoň dve hodiny, ideálne teda cez noc. Okrem toho, že cesto pekne stuhne, docielime aj to, že sa všetky ingrediencie pekne prepoja!
• Pečenie. Upečené cookies budu naozaj veľmi mäkké, až tak, že keď ich vytiahneme z rúry, tak môže byť obtiažne ich dostať z plechu. Potrebujú svoj čas a dopečú sa samé tak, že nebudú zbytočne suché, ani chrumkavé. Osem až deväť minút v rúre je pre ne dostatočný čas, chceme pekné žlté cookies, ktoré sa zbytočne nezapečú a nezačnú hnednúť. Ďalších päť až desať minút na horúcom plechu im poskytne bonusový čas sa zostatkovým, a svojim vlastným, teplom dopiecť a spevnieť tak, aby sa bez problémov dali presunúť na chladiacu mriežku.
Okrem týchto citrónových cookies si na citrusovej vlne idú tieto pomarančové cookies. Citrusovou špicou je tento citrónový koláč so snehom alebo táto citrónová bábovka s makom. Na blogu tiež z citrusových receptov nájdete aj citrónové muffiny alebo tento pomarančový koláč.
Na cookies potrebujeme:
180 g zmäknutého masla
140 g kryštálového cukru
nastrúhanú kôru z 1 citrónu
1 vajce + 1 žĺtok
30 ml citrónovej šťavy (zbavenej jadierok)
300 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku sódy
2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
štipku soli
Na polevu potrebujeme:
120 g práškového cukru
30 – 60 ml citrónovej šťavy
Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame múku, sódu, škrob a soľ.
Vo veľkej miske pomocou mixéra miešame maslo s cukrom a citrónovou kôrou pokým sa cukor nerozpustí – kôru môžeme najskôr zmiešať s kryštálovým cukrom, ktorý nasiakne jej šťavu a oleje. Pridáme citrónovú šťavu, vajce a potom žĺtok. Postupne zamiešavame suché ingrediencie s vareškou alebo stierkou. Zakryjeme ho tanierikom a dáme ho na minimálne 2 hodiny chladiť do chladničky.
Z cesta tvoríme pomocou lyžice guľôčky, ktoré ukladáme s väčšími rozostupmi na plech vystlaným papierom na pečenie. Guľôčky jemne spľasneme – približne o tretinu svojej výšky.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 8 – 9 minút. Po štyroch minútach plech otočíme, aby sa všetky upiekli rovnomerne. Cookies budú vyzerať mäkko, jemne a možno nedopečene, preto ich necháme chladnúť na plechu 5 – 10 minút, kde sa samé dopečú. Následne ich presunieme na chladiacu mriežku.
Vychladené citrónové cookies polejeme citrónovou polevou – v malej miske dohladka vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou – citrónovú šťavu prilievame postupne, po kvapkách, dovtedy, kým nám nevznikne jemná štruktúra a stredne hustá konzistencia tak, aby sa dala liať, no držala svoj tvar.
Polevu necháme na cookies tuhnúť 1 hodinu. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 5 dní.