Lemon curd patrí medzi tradičné anglické krémy! Táto jeho verzia je avšak o niečo špeciálnejšia – je vegan, a teda bezvaječná a úplne rastlinná – skvelá alternatíva pri alergii, ako vegánska voľba či jednoducho len variant bez vajec, nech už je dôvod akýkoľvek. Stále prekvitá sviežosťou, jemnosťou a neodolateľnou citrusovou chuťou! Vegan citrónový krém je navyše extra jednoduchý a rýchly!
Využitie citrónového krému je skutočne versatilné. Okrem napĺňania citrónových keksíkov sa vo veľkom používa do tartaletiek či toriet. Využiť sa dá však aj mimo takýchto dezertov, ako napríklad náplň do palaciniek, na lievance alebo aj na akékoľvek sladké pečivo či bábovku.
Vegan citrónový krém – stále lahodný lemon curd bez vajec!
I keď v tomto recepte nenájdete vajíčka či žĺtky, ktoré samotnému curdu pridávajú na lahodnosti, táto vegan alternatíva je rovnako jemná a lahodná ako klasika. Jemný a farebne krásne žltý má len niekoľko ingrediencií.
• Cukor. Klasický kryštálový cukor v kréme funguje ako stavebná jednotka! Síce nie jediná, no pomáha vytvoriť hustý a lahodný krém. Cukor, samozrejme, kompenzuje a vyrovnáva kyslosť citrónovej šťavy, aby krém nebol príliš kyslý.
• Kukuričný škrob. Škrob krém zhusťuje a priamo vplýva na jeho štruktúru.
• Kôra. Kôru pred použitím dôkladne očistíme – citróny namočíme približne na pol hodinu do roztoku sódy bikarbóny a vody. Kôra krému dodá pravú citrusovú chuť aj vôňu!
• Kurkuma. Keďže je tento krém vegan a vynechávame žĺtky, potrebujeme doň pridať trochu farby. A kurkuma nám v tom pomôže! Štipka mletej kurkumy krému dodá krásnu sýtu farbu – nepoužívame jej príliš veľa, ak je štipka málo, postupne do nezhustnutého krému primiešame korenia o trochu viac. Myslíme však na to, že krém po zhustnutí nadobudne sýtejšiu farbu aj prirodzene, preto to skutočne nepreháňame.
• Šťava. Treba ju vôbec rozoberať? Je to hviezda krému, ktorá tvorí celú citrusovú chuť!
• Mlieko. Rastlinné mlieko tekutinu „zakalí“, a tak bude hotový krém vyzerať krémovejšie. Navyše je mlieko, krémovejšie a chutnejšie než voda. Môžeme použiť akékoľvek neutrálnejšie rastlinné, primárne nesladené, či už ovsené, sójové, alebo mandľové.
Vegan citrónový krém sa snúbi s týmito citrónovými sušienkami s makom!
Ak hľadáte viacero tipov na citrónové recepty, rozhodne vyskúšajte tieto lahodne jemné citrónové keksíky, fantastickú citrónovú bábovku s makom či najjemnejšie citrónové cookies, ktoré sa nedá neobľúbiť si!
Potrebujeme:
80 g kryštálového cukru
20 g kukuričného škrobu
1 lyžica citrónovej kôry
štipka až 1/5 lyžičky mletej kurkumy pre farbu (môže sa vynechať)
80 ml citrónovej šťavy
160 ml rastlinného mlieka
Postup:
V kastróliku alebo menšom hrnci zmiešame cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru a kurkumu (ak ju používame).
K suchým ingredienciám prilejeme citrónovú šťavu a všetko pomocou metličky premiešame. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi 6 až 9 minút alebo dovtedy, kým zmes nezačne hustnúť a potom vo varení pokračujeme ešte približne 2 minúty.
Krém prelejeme do skleneného pohára a necháme ho dobre vychladnúť. Skladujeme ho v chladničke a skonzumujeme do 7 dní.
Citrónový krém sa hodí k citrónovým sušienkam (najmä týmto), na palacinky, k lievancom, v kombinácii s bábovkou, na tortu či k hocičomu podľa chuti.