Recepty

Melasové vločkové cookies

Úplne ma uchvátili! A myslím, že aj každého (alebo určite aspoň väčšinu) ochutnávajúcich.
Čo od týchto typov cookies očakávam a chcem je, že budú chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri, jemné aj ďalší deň alebo dva. Sú tieto také? Hej!
Maslo je samozrejmosť, hnedý cukor pridá koláčikom extra jemnosť. Ako do väčšiny vločkových, aj do týchto ide jedno vajíčko, žiadne žĺtko navyše, žiaden zvyšujúci bielok v chladničke. Práve melasa im dáva hnedastú farbu a špecifickú chuť, a (môj skromný postreh) jemne „karamelové“ okraje – alebo ani nie tak karamelové, ako to, že sú… chewy (iný výstižný prívlastok na to neexistuje – „žuvacie“ je skrátka odveci). Vločky im pridávajú dimenziu, tvar a nahrádzajú značnú časť múky. Škorica zvýrazňuje všetky chute. Pol lyžičky sódy stačí na to, aby sa na plechu rozvinuli, zväčšili objem. Soľ, rovnako ako škorica, zvýrazní chuť a pomôže sóde. A čokoláda… tá musí byť! (Aj extra bobky navyše! ;-D)
Pôvodný recept som našla u Sally, ja som si ho trochu upravila a pozmenila podľa seba.


Potrebujeme:
110 g zmäknutého masla
110 g hnedého cukru
1 vajce
25 g tmavej melasy
140 g celých ovsených vločiek
125 g hladkej múky
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky sódy
štipka soli
80 – 100 g horkej čokolády

Postup:
Maslo s cukrom mixérom vyšľaháme do krémova a hladka. Na nízkej rýchlosti zašľaháme vajce. Stierkou zoškrabeme boky misky dole a pridáme melasu – šľaháme len kým sa všetko nepremieša.

V inej miske zmiešame vločky, múku, škoricu, sódu a soľ. Suchú zmes postupne primiešavame do maslovej. Nakoniec primiešame nasekanú čokoládu. Cesto zakryjeme potravinovou fóliu alebo sáčkom a dáme do chladničky na 1 hodinu.

Z cesta pomocou lyžice vytvoríme guľôčky, ktoré poukladáme vo väčších rozostupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Trošku ich prstami sploštíme, potlačíme dole.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 165 °C 10 minút. Cookies budú vyzerať nedopečene a v strede budú mäkké. Necháme ich 5 – 10 minút na plechu chladnúť.

Do krabičky ich dávame, až keď sú úplne vychladnuté. Skladujeme v dobre uzavretej nádobe a skonzumujeme do 7 dní.

melasove-vlockove-cookies_3
melasove-vlockove-cookies_4
melasove-vlockove-cookies_2

Môže sa vám páčiť