Cookies sú u mňa jednoznačne jedny z top vecí, čo si upiecť pod zub. Nájsť ich pod štítkom dezert alebo olovrant je síce potešujúce, ale môcť ich zaradiť do jedného z troch hlavných jedál by stálo za koláčikovú medailu. Keďže ja sa ráno bez raňajok nepohnem, tieto maličké cookies majú najjasnejšiu zelenú. Smelo sa môžu považovať za raňajkové, pretože vynikajúco chutia s mliekom aj bielym jogurtom.
V počte kúskov to síce nebola taká divočina ako minule pri nutellových, ale zmestiť deväťdesiat koláčikov na jeden plech bola tiež zábava.
Potrebujeme:
100 g zmäknutého masla
50 g hnedého cukru
1 vajce
150 g hladkej celozrnnej/pohánkovej/špaldovej múky
3/4 hrnčeka nedrvených ovsených vločiek
štipka soli
1/2 lyžičky sódy
60 g horkej čokolády
Postup:
V miske vyšľaháme maslo s cukrom 2 minúty, pridáme vajce a šľaháme kým nevznikne nadýchaná zmes.
V inej miske zmiešame múku, vločky, soľ a sódu. Suchú zmes zamiešame do maslovej. Miešame len kým sa nám všetko nespojí. Rovnako zamiešame na drobno nasekanú čokoládu.
Vzniknuté cesto rozdelíme na dve časti. Z každej časti si na potravinovej fólii (alebo rozstrihnutom igelitovom vrecúšku) vygúľame hada širokého cca 2,5 centimetra a zabalíme ich do nej – každého do inej a dáme na pol hodinu do mrazničky.
Vychladnuté cesto porozkrajujeme na rovnako veľké časti a v dlaniach z nich vytvoríme guľôčky s priemerom asi 2 centimetre, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 5 – 6 minút.