Ultimátne famózne proteínové tyčinky sú na prípravu nenáročné, jednoduché, a ak nerátame ich čas v chladničke, tak aj pomerne rýchle. Takže žiadne zdĺhavé sledovanie rúry, žiadne stopovanie, žiadne chňapky, žiadne sálajúce teplo. I keď teraz v zime by som hádam ďalším zdrojom tepla nepohrdla, v lete je to záchrana.
Ak nálepka „nepečené“ nie je dostatočne presvedčujúca, ich chuť a konzistencia rozhodne budú. Fakt. Pomenovať ich ako „výborné“ znie banálne a ošúchane, ja viem, no také sú.
Nie sú prehnane ani nedostatočne sladké – takmer perfektne vyvážené samozrejme, záleží od proteínu. Majú jemnú, no zároveň pevnú, konzistenciu s chrumkavými kúskami orieškov. Majú v sebe kúsky čokolády. Krásne voňajú. Pekne držia pokope, sem-tam si dovolia odlúpiť zo seba pár omrviniek. Chutia fantasticky nalámané v jogurte a rovnako aj len tak.
Koniec argumentov, poďme sa na ne pozrieť ešte bližšie.
Proteínové tyčinky a ich esenciálne ingrediencie
· Arašidové maslo. Prírodné a crunchy. Môže byť aj smooth, no v tom prípade použijeme o 30 – 50 gramov menej. Základom však je použitie prírodného arašidového masla, a teda s jedinou ingredienciou v zložení – arašidmi. Bez akéhokoľvek pridaného oleja, tuku, cukru, zahusťovadla ani ničoho podobného. Len čisté arašidy. Prírodné arašidové maslo nemá až takú tuhú konzistenciu, môže byť tekutejšie. Pred použitím ho dobre premiešame, aby sme rozvnomerne využili jeho zložky, keďže sa môže usadiť a na jeho vrchu sa oddelí olejová zložka.
· Sladidlo. Med, javorový sirup alebo aj agáve – všetky majú lepkavú konzistenciu, ktorá pomôže spojiť suchšie ingrediencie. I keď sa ich hustota môže líšiť, v recepte sa dajú použiť bez akýchkoľvek rozdielov.
· Kešu. Jemné, chuťou neutrálnejšie lahodné oriešky nám poslúžia ako jedna z ťažných štruktúr tyčiniek. Na jednej strane jemne chrumkavé, na druhej maslové so svojou špecifickou sladkastou chuťou, ktorá nám neagresívne dovolí cítiť aj ostatné chute.
· Čokoláda. Čím kvalitnejšia, tým lepšie. Môže byť aj veganská, napríklad z ryžového mlieka.
· Vločky. Čiastočky drvených vločiek nahradia múku, ľahšie zmäknú a celkovo sa zakomponujú do zmesi. Ak práve drvené nie sú po ruke, jednoducho sa dajú nahradiť celými vločkami, ktoré pred použitím rozmixujeme na jemnejšiu konzistenciu. A dajú sa použiť akékoľvek, a aj bezlepkové.
· Proteín. Akú príchuť? Nuž, akúkoľvek, ktorá ide k čokoláde. Ja som použila sójový slaný karamel, no taká vanilka, čokoláda aké prekvapenie, kokos, banán, či aj nejaký latte by tyčinky posunul zase na inú úroveň.
· Tuhnutie. Najnenáročnejším krokom celého postupu je tuhnutie v chladničke. Teda, skôr ako tuhnutie by som tento proces mala nazvať odležanie, pretože práve počas tohto času v chlade sa všetky chute v tyčinkách prepoja a suchšie ingrediencie získajú čas na absorbovanie vlahy. Ľahko sa krájajú a drobia sa menej ako tieto granolové tyčinky, ktoré sú tiež výborné.
Kešu v celej svojej chutnosti a lahodnosti môžno nájsť v týchto orieškových truffles, ale aj fantastických slaných pokrmoch ako krémový základ tejto špenátovej pizze alebo vo fašírke najlepšieho cviklového burgru.
Potrebujeme:
370 g prírodného arašidového masla s kúskami orieškov
110 g medu alebo javorového sirupu
75 g kešu orechov
80 g horkej čokolády
120 g drvených vločiek
60 g proteínového prášku
štipka soli
Postup:
Vo veľkej mise zmiešame arašidové maslo a med. Maslo pred použitím dobre rozmiešame.
V kuchynskom sekáčiku (alebo food-processore) pulzujúco rozmixujeme kešu orechy a rozlámanú čokoládu na malé kúsky (viď fotku nižšie). Rozmixované kúsky pridáme do misy s arašidovým maslom a medom.
Do misy nasypeme aj drvené vločky, proteínový prášok a soľ. Všetky ingrediencie miešame pomocou varešky alebo rúk až kým nám nevznikne konzistentná hmota.
Malý pekáč (cca 20 x 20 cm) vystelieme papierom na pečenie tak, aby prečnieval aj cez kraj. Zmes rovnomerne roztlačíme až do krajov pekáča.
Plát necháme tuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Vychladený plát rozkrájame veľkým ostrým nožom na tyčinky. Skladujeme v uzavretej škatuľke v chladničke a spotrebujeme do dvoch týždňov.
Ideálna konzistencia rozmixovaných kešu orechov a čokolády.