Recepty

Skautské pečiatkové keksíky

pečiatkové keksíky

Tieto pečiatkové keksíky sa svojou jednoduchosťou fantasticky hodia k tomuto predvianočnému obdobiu. Lahodne maslové, jemne škoricové a minimalisticky efektne zdobené, čo je snáď najlepšie, pred samotným pečením! Vyčnievajú z kruhu svojou osobitosťou aj postupom. Veď sa presvedčte sami!

Pečiatkové keksíky otvárajú malú sériu receptov venovanej skautingu a keksíkom ladených do tejto tematiky. Formičky na vykrajovanie so skautskou tematikou nájdete na skautskom internetovom obchode scoutshop.sk.

Kedysi, päť, možno šesť rokov dozadu? dávnejšie sa zrodil prototyp týchto keksíkov. Stále jednoduché maslové kekse, no už s víziou využitia formičiek ako pečiatok. Bude to fungovať? Nebudú sa lámať? Bude po upečení vidno opečiatkovanie? Ako ste možno uhádli, všetky otázky boli niekdajšími keksíkmi zodpovedané pozitívne, a tak si vypýtali vianočný upgrade!

pečiatkové keksíky

Pečiatkové keksíky – záludná príprava alebo kúzlo jednoduchosti?

Zodpoviem túto otázku hneď z úvodu – pripraviť tieto keksíky nie je vôbec žiadna veda. Základom je mať vychladené cesto a pracovať s citom.

Maslo. Pri príprave keksíkov používame zmäknuté maslo izbovej teploty. Ľahko sa nám vyšľahá a ingrediencie sa ním pekne spoja. Rozpustené maslo by múka príliš, a ešte aj rýchlo, vstrebala a nezachránilo by to ani chladenie cesta v chladničke, a tak ho nepoužívame.

• Práškový cukor. Je jemnejší než kryštálový a tiež s istým podielom kukuričného škrobu. V ceste sa pekne rozpustí a nám vznikne krásne jemná a hladká sušienka.

• Hladká múka. Jemná klasika, ktorá nám zaručí jemné keksíky. Nebojíme sa jej pri vaľkaní použiť aj viac – prebytočná múka sa dá jednoducho odstrániť pomocou kuchynského štetca.

• Mletá škorica. Primerané množstvo škorice cesto jemne zafarbí a zľahka ochutí. A to chceme. Keksíky sú svojou chuťou jemné a nechávajú priestor aj kakau.

• Škrob. Kukuričný škrob v tomto recepte pomáha keksíkom, aby si zachovali svoj tvar. Rovnako zjemňujú cesto.

• Kakao. Kakao sa dá vynechať. Labužníci a milovníci škorice ho môžu nahradiť – áno, tipujete správne – škoricou. kakao však svojou farbou krásne kontrastne vykresľuje linky motívu.

• Chladenie cesta. Bez chladenia ani krok! Ak počas vaľkania cesto príliš zmäklo, môžeme ho dať na desať minút do chladničky alebo využime zimu a podložku s cestom odložme na balkón!

PEČIATKOVANIE. Absolútne najdôležitejšia časť celého postupu týchto keksíkov. Na pečiatkovanie v tomto prípade nepoužívame formičku na pečiatkovanie, ale formičku na vykrajovanie, ktorá je ostrejšia a nezastaví nás pri dostatočnej hĺbke. Najjednoduchšie je formičku si položiť na cesto a na formičku zľahučka položiť prsty či dlaň, následne jemným krúživým pohybom ruky formičku zatlačiť do cesta.

• Pečenie. Keksíky svoju „odolnosť“ nadobudnú až po úplnom vychladnutí. Inak sú po upečení mäkké a môžu byť aj jemne nafúknuté. Preto ich necháme úplne vychladnúť a na manipuláciu, či už so surovými, alebo upečenými keksíkmi používame kuchynskú lopatku, vďaka ktorej sa nepolámu.

Ultimátne vianočné a príjemne orieškové sú tieto lieskovcové sušienky. Medzi mojich vianočných obľúbencov, ktorých možno so sebou zobrať na akékoľvek vianočné stretnutie, sú tieto banánové brownies a tieto melasové crinkle cookies!


Potrebujeme:
130 g zmäknutého masla
40 g práškového cukru
160 g hladkej múky (a niečo viac na vaľkanie cesta)
1 čajová lyžička mletej škorice
20 g kukuričného škrobu
1 až 2 lyžice kakaa

Postup:
V miske vyšľaháme maslo izbovej teploty s práškovým cukrom. Do nadýchanej maslovo-cukrovej zmesi mixérom (alebo len rukou) zamiešame múku so škrobom a škoricou, ktoré sme vopred zmiešali v menšej miske. Drobivé cesto, ktoré vznikne, následne spojíme rukou do hladkej gule. Hotové cesto zakryjeme tanierikom a dáme na 1 hodinu do chladničky.

Vychladené cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej podložke na hrúbku asi 4 milimetre – rozhodne ho potrebujeme hrubšie. Z vyvaľkaného cesta povykrajujeme pomocou formičky s priemerom 9 cm kruhy.

Do dostatočne širokej misky nasypeme kakao – doň budeme pri pečiatkovaní „namáčať“ okraje formičky skautského loga a menšieho kruhu (s priemerom 8 cm). Kakao používame namiesto múky tak, aby nám na sušienkach zanechalo pekný kakaový obrys tvaru formičiek.

Formičku loga zatlačíme do stredu vykrojeného kruhu asi do štvrtiny až polovice hrúbky cesta. Postup zopakujeme aj s menším kruhom, ktorý na keksíku vytvorí pekný okraj. Kruhy preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie – pri prekladaní si môžeme pomôcť kuchynskou lopatkou, ktorú rýchlym pohybom vsunieme pod kruh cesta.

Pečiatkové keksíky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 12 – 14 minút. Po upečení necháme chladiť 5 minút na plechu a následne ich preložíme na mriežku, kde ich necháme vychladnúť úplne.

Môže sa vám páčiť

  • Dvojfarebné keksíky so skautskou tematikou - Tina
    6. decembra 2023 at 19:53

    […] hľadáš viac skautských keksíkov, skús tieto pečiatkové. Výborne orieškové sú tieto lieskovcové […]

  • Orieškové keksíky - skautské a lahodne orieškové! - Tina
    8. decembra 2023 at 21:46

    […] hľadáš viac skautských keksíkov, skús tieto pečiatkové alebo netradičné dvojfarebné. Iné výborné orieškové keksíky sú tieto lieskovcové […]