Recepty

Banánové muffiny s posýpkou

banánové muffiny

Banánové muffiny patria medzi mojich obľúbencov a spôsoby, ako využiť prezreté banány alebo tie výletnícke, ktoré sa nikdy nezjedia a len sa v batohu popučia. Navyše, tieto muffiny nie sú úplne obyčajné. Majú jemné cesto a efektnú chrumkavú posýpku z orieškov a vločiek.

*Pôvodne zverejnený recept – 14. 6. 2016.*

Pôvodný popis bol minimálne v kruhu priateľov ikonický, preto ho tu nechávam v jeho plnom znení.

Povedala by som, že tieto muffky nezvládajú svoju vlastnú dokonalosť a jediným riešením, ako sa zo seba nezblázniť, je využiť pobyt v rúre k expandovaniu pre vtesnanie všetkého toho perfekcionizmu. Stavila by som sa, že k tomu ešte aj kujú plány ako si vás omotať okolo posýpky a uzatvárajú stávky do koľkých minút bude po nich. Ich paralelný vesmír určite funguje na týchto princípoch, inak to nedáva zmysel.


Kombinácia jemného nadýchaného banánového cestíčka s chrumkavou orieškovou posýpkou je priam kúzelná. Táto jej čarovnosť nevyprchá ani na ďalší deň, čo je neskutočné plus k tým stošesťdesiatim trom ďalším. Rokmi obľúbené klasické banánové muffiny s čokoládou či banana bread určite obľúbené zostávajú (hlavne bread! <3), no majú v sebe tú banánovú „hutnosť“, ktorá môže, hlavne na druhý deň, niekomu vadiť, no pri týchto môže obavy zahodiť za hlavu.

O takmer osem rokov neskôr nemôžem povedať, že nesúhlasím. Stále patria medzi moje obľúbené recepty na muffiny. Sú fantasticky jemné, extra voňavé a navrchu chrumkavé.

banánové muffiny

Banánové muffiny a ich hlavná ingrediencia

Ako už z názvu vyplýva, ťažnou ingredienciou týchto muffinov sú banány. Tie tvoria štruktúru ich cesta, vôňu a v najpodstatnejšej rovine – chuť. Toto ovocie v recepte plní funkciu mnohých iných surovín, a tak môže byť v muffinoch viac banánov než niečoho iného. Poďme sa na ne ale pozrieť bližšie.

• Banány. Áno, hlavná stavená jednotka. Používame prezreté banány, ktorú sú chuťovo výraznejšie, voňavejšie, sladšie a celkovo banánovejšie. Jednoduchšie sa rozmačkajú a zakomponujú do cesta. Ak nemáte radi pučenie banánov vidličkou rovnako ako ja, banány nalámte na menšie kusy a rozmixujte ich mixérom (pokojne so šľahacou násadkou). Nie je zač. Banány teda nahrádzajú ďalšie vajce, ale i cukor.

• Cukor. Používame absolútnu klasiku, a to kryštálový cukor. Je ľahší než trstinový, do cesta neprináša toľko vlahy, ktorú tu v tomto prípade toľko nechceme – z banánov jej dostaneme až až. Pomáha muffinom vyrásť.

• Vajce. V tomto recepte používame jedno celé vajíčko, ktoré zamiešavame priamo do banánov.

Maslo. Oproti oleju má tvorí bohatšiu štruktúru a „drží muffiny pri zemi“, aby sa nezdvihli viac, než chceme.

• Múka. Hladká múka zaručí jemné cesto.

• Prášok a sóda. Optimálny pomer týchto dvoch ingrediencií, vďaka ktorým cesto pri pečení rastie, zamedzuje, aby muffiny vytiekli z formy či sa vôbec nezdvihli a boli tuhé.

• Škorica. Škorica a banány sa k sebe hodia! Hrejivá korenina podtrhuje intenzívnu banánovú chuť.

• Posýpka. Ak si vravíte, že meh, posýpku na ne nebudem dávať, vravím vám, že k nim patrí. Krásne vyvažuje jemné cesto, vizuálne pôsobí honosne a kontrastne lichotí s mäkučkou banánovou piškótou.

• Slaný karamel. TENTO slaný karamel. Domáca verzia obľúbenej karamelovej omáčky je v spojení s týmito muffinmi must-have!

Ak hľadáte iný spôsob, ako využiť prezreté banány, toto je môj ultimátne jemný banánový chlebík alebo obľúbené banánové brownies, ktoré sú ešte lepšie na druhý deň! Niečo raňajkové? Nech sa páči, banánová granola!


Na cesto potrebujeme:
3 prezreté banány
80 g kryštálového cukru
1 vajce
110 g rozpusteného masla (môže byť rastlinné)
200 g hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy
1/2 lyžičky mletej škorice
štipka soli

Na posýpku potrebujeme:
40 g kryštálového cukru
15 g hladkej múky
20 g celých vločiek
50 g nasekaných orieškov (vlašské/pekanové)
25 až 30 g rozpusteného masla (môže byť rastlinné)

Postup:
Vo väčšej miske roztlačíme banány na kašu. Primiešame k nim cukor, vajce a vychladnuté rozpustené maslo a šľaháme dve minúty.

V menšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu a soľ. Postupne zamiešame suchú zmes do banánovej a miešame len kým sa všetko nespojí.

Cesto rovnomerne rozdelíme do dvanástich muffinových košíčkov (použijeme muffinovú formu s papierovými košíčkami alebo silikónové formičky).

Vrchy ešte neupečených muffinov posypeme posýpkou – cukor, múku, vločky a oriešky zmiešame a pridáme roztopené maslo.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 18 až 20 minút.

Banánové muffiny môžeme ozdobiť domácim karamelom.

banánové muffiny

banánové muffiny

 

Môže sa vám páčiť

  • Banánový chlebík s nasekanými orieškami a plátkami mandlí - Tina
    5. septembra 2021 at 16:51

    […] nad tým tak premýšľam, tak ani v týchto muffinoch, ktoré nezvládajú svoju dokonalosť nie je čokoláda a sú absolútne, áno, dokonalé. No ak by sme chceli nájsť dôkaz toho, že […]