Recepty

Citrónové keksíky s polevou

citrónové keksíky

Citrónové dezerty patria medzi moje najobľúbenejšie. Ich lahodná sviežosť, jemná kyselkavosť a veľakrát aj poleva ich spája v prísľube konca zima alebo ako osvieženie v rámci leta. TIETO citrónové keksíky sú skutočne lahodne jemné. Tak, že sa rozplývajú na jazyku. Tenučká vrstva polevy im dodáva sľubovanú kyselkavosť a mrazom sušené jahody ich elegantne dotvárajú.

Niekedy podnet a nápad na upečenie niečoho dobrého prichádza nielen z chuti na niečo sladké. V tomto prípade to bol ozdobný srdiečkový valček, ktorý sa mi na očiach povaľoval bez použitia dlhšie, než som mala v pláne. A možno aj dobre, pretože tieto cookies si toto prvenstvo zaslúžia!

Viac než jemné citrónové keksíky

Tieto keksíky hádam ani nemožno nazvať keksíkmi. Pod týmto slovom si totiž predstavujem niečo chrumkavé, trošku drobivé. Citrónové keksíky sú však úplným opakom tejto mojej pomyselnej definície. Sú EXTRA jemné, a keď hovorím extra jemné, tak myslím extra extra jemné! Priam sa rozplývajú na jazyku, a to aj po ďalšie dni. Mäkučký citrónový koláčik dopĺňa jemná vrstva citrónovo-cukrovej polevy, ktorá zvýrazňuje srdiečkový vzor a chuťovo prináša pravú citrónovú príchuť, na ktorú všetci čakáme.

Citrónové keksíky tvorí len niekoľko ingrediencií a sú prirodzene vegánske!

Maslo. Pri príprave keksíkov používame zmäknuté maslo izbovej teploty. Ľahko sa nám s ním bude rukami pracovať a s ostatnými ingredienciami sa lepšie spojí.

• Práškový cukor. Je jemnejší než kryštálový a tiež s istým podielom kukuričného škrobu. V ceste sa pekne rozpustí a nám vznikne krásne jemná a hladká sušienka.

• Kôra. Kôru pred použitím dôkladne očistíme – citrón namočíme približne na pol hodinu do roztoku sódy bikarbóny a vody. Keksíky vďaka kôre z jedného celého citróna dostanú tú skutočnú citrónovú vôňu a chuť – kôra v sebe obsahuje oleje a šťavu, ktorá je jemne horká, no príznačne citrusová. Jej horkosť v spojení s ostatnými ingredienciami chuťovo zneutralizuje, no pravá citrónová chuť zostane.

• Hladká múka. Jemná klasika, ktorá nám zaručí jemné keksíky. Nebojíme sa jej pri vaľkaní použiť aj viac – prebytočná múka sa dá jednoducho odstrániť pomocou kuchynského štetca.

citrónové keksíky
Extra vzor, opatrné pečenie a jemná poleva

Asi minulý rok si si v IKEA kúpila silikónový návlek na valček so vzorom srdiečok. Až do teraz som sa na jeho použitie večne len strojila. Tak som vymyslela keksíky priamo preň! Ak podobný ozdobný valček nemáte, nevadí – vzor sa dá jednoducho vytvoriť aj hrubšou stranou formičky na vykrajovanie!

ZBOŽŇUJEM, že tieto keksíky možno upiecť hneď, a to bez chladenia cesta. Samozrejme, ak je vonku teplý deň, pol hodina v chladničke im neublíži, práve naopak. Tieto keksíky chceme vo svojej prvotnej fáze krásne jemne žlté. Pečieme ich na nižšej teplote, a teda 160 °C, deväť minút, no VŽDY musíme dbať na skúsenosť s vlastnou rúrou. Preto minimálne prvý plech často, ak nie neustále – najmä po piatej minúte – kontrolujeme, aby sa nespálili.

Rozkošne ružovou bodkou je jemná poleva. Ide o klasickú cukrovo-citrónovú polevu, akurát ju musíme pripraviť podstatne redšiu! Chceme totiž, aby zaliezla do srdiečkových jamôčok a na povrchu vytvorila len jemnučkú tenkú vrstvu.

Ak ste spoločne so mnou na tejto citrónovej vlne, skúste aj tento famózny citrónový koláč, jemnučké citrónové cookies, muffiny alebo bábovku!


Na keksíky potrebujeme:
110 g rastlinného masla (zmäknutého, izbovej teploty)
30 g práškového cukru
kôra z jedného citróna
120 g hladkej múky
štipka soli

Na polevu potrebujeme:
práškový cukor
citrónová šťava
ružové gélové potravinárske farbivo
mrazom sušené jahody

Postup:
V miske šľaháme maslo izbovej teploty s práškovým cukrom (asi 2 minúty), ktorý sme zmiešali s najemno nastrúhanou kôrou . Do maslovo-cukrovej zmesi mixérom zamiešame múku so soľou. Drobivé cesto, ktoré vznikne, následne spojíme rukou do hladkej gule.

Cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej podložke na hrúbku asi 4 milimetre – potrebujeme ho hrubšie. Pomocou ozdobného valčeka vtlačíme do vyvaľkaného cesta vzor srdiečok (či iný vzor). Ak valček nemáme, môžeme do cesta jemne povtláčať opačnú stranu malých formičiek na vykrajovanie, a tak vytvoriť želaný vzor.  Z vyvaľkaného cesta povykrajujeme kruhy pomocou formičky s priemerom 5 cm. Kruhy cesta preložíme na plech vystlaný papierom alebo podložkou na pečenie. Medzi kruhmi nechávame dostatočný priestor.

Keksíky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 9 minút. Proces pečenia sledujeme, aby nezhoreli – majú mať len jemne hnedý okraj. Keksíky budú vyzerať nedopečene a budú veľmi jemné. Po upečení necháme chladiť 5 minút na plechu a následne ich preložíme na mriežku, kde ich necháme vychladnúť úplne.

V malej miske alebo hrnčeku vymiešame hladkú polevu z práškového cukru (asi 2 kopcovité lyžice) a citrónovej šťavy. Šťavu pridávame postupne tak, aby vznikla redšia poleva, ktorá však drží svoj tvar. Polevu zafarbíme skutočne malým množstvom farbiva alebo práškom z mrazom sušených jahôd.

Vychladnuté keksíky následne potrieme tenkou vrstvou polevy a posypeme rozdrvenými, mrazom sušenými, jahodami.

Keksíky skladujeme v uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 4 dní.

Môže sa vám páčiť