Recepty

Citrónové muffiny s makom

Muffiny prakticky – prakticky ako vhodne aj bezstarostne – fungujú aj ako raňajky, no len veľmi málo rán alebo skoro žiadne človek vstane skôr, aby upiekol úplne čerstvo-čerstvé koláčiky. Od večera síce neubehne toľko času, no i tak už nesú pomyselnú nálepku „upečené včera“. Nie že by na tom bolo niečo zlé, ide skôr len o princíp a pocit. Chcem tým povedať, že niektoré muffiny sa nemôžu pýšiť rovnakou vláčnosťou po určitom čase od upečenia, respektíve byť konštantne hodnými, čo môže poznačiť ich chutnosť. Medzi moje najobľúbenejšie, ktoré sú na druhý deň rovnako jemné patria tieto vanilkové a potom najmä tieto banánové, a teraz sa k nim pridali i tieto dobýjajúc sa prvého miesta. S absolútnou vláčnosťou vážnosťou nesklamú ani počas ďalšieho dňa.

Citrusová príchuť sa bezpochyby dostáva do radov mojich obľúbencov pomedzi príchute dezertov. Najskôr tieto tu, potom tento a teraz tieto. K citrónom sa tu priplietol pomaranč, ktorý ich kyslosť zjemňuje a dotvára sviežu chuť. Keďže tu nie je nijaká ďalšia vrstva, ktorá by túto výraznú chuť tlmila či rozptyľovala, pomaranč je to pravé.

Okrem citrónov tu máme aj ďalšiu zásadnú ingredienciu – mak. Nejako som mu nikdy neskúšala dať v takomto zoskupení šancu. Asi to tak malo byť a mal počkať na svoju veľkú premiéru ak by ma chcel náhodou sklamať. A áno, tri lyžice sú akurát dostačujúce množstvo, ktoré chuťou a textúrou zbytočne neprevláda.

Predstavujem teda odľahčenú jarno-letnú kompozíciu ingrediencií, avšak vhodnú do každého počasia.


Potrebujeme:
110 g rozpusteného masla
kôru z pomaranča a citróna
šťavu z pomaranča a z 2 citrónov
2 vajcia
125 ml mlieka (môže byť aj sójové/mandľové)
280 g hladkej múky
90 g kryštálového cukru
30 g hnedého cukru
20 g vanilkového cukru
3 lyžice maku
1 lyžička sódy
1 lyžička prášku do pečiva
½ lyžičky soli
mandľové lupienky

Postup:
Maslo rozpustíme v kastróliku, primiešame kôru z dobre umytých citrusov a prilejeme i šťavu. Dáme bokom. V miske rozšľaháme vajcia s mliekom.

Vo veľkej mise zmiešame múku, cukry, mak, sódu, prášok do pečiva a soľ. Do tejto suchej zmesi nalejeme maslovú zmes, jemne zamiešame a prilejeme vajcia s mliekom. Miešame len dokým sa všetko nespojí.

Formu na muffiny vymažeme olejom a cesto rovnomerne rozdelíme do dvanástich jamiek. Na vrch ešte neupečených koláčikov nasypeme mandľové lupienky.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 15 – 18 minút. Po upečení necháme chladnúť 10 minút.

Muffiny vyberieme z formy a podávame – ak sa nedajú vybrať úplne ľahko, zľahka kraj koláčika od formy oddelíme malým nožíkom.

Môže sa vám páčiť