Recepty

Praženica s cottage cheesom

Najobľúbenejší recept od júla 2015! Táto krémová praženica s cottage cheesom je jedným z vašich naobľúbenejších a najhľadanejších receptov na blogu. A nečudujem sa, pretože keď ju už raz človek ochutná, klasická praženica je už navždy nuda.

*originálny popis z 23. 7. 2015*
Keď som pred nejakým časom videla video, v ktorom Gordon Ramsey pripravoval praženicu, okamžite som ju pripísala na zoznam vecí, ktoré chcem bezodkladne a čo najskôr vyskúšať. Zaujal ma predovšetkým spôsob, akým ju varil. Keď k nemu prirátame smotanu, ktorú tam pridal, výsledkom máme lahodnú a jemnú zmes.

A tak mi neskôr napadlo – čo tak vymeniť smotanu za cottage cheese? Zbožňujem tú kombináciu!

Odvtedy sa moje city k tejto praženici vôbec nezmenili a stále ju veľmi rada pripravujem pre rodinu alebo hostí (napokon z času na čas aj pre seba, no skôr volím bezmliečny variant). Tí si túto praženicu nevedia vynachváliť ja musím odhaľovať jej tajomstvá.

Tajomstvá dokonalej praženice

Povedzme si úprimne, akékoľvek raňajkové menu, možno aj to naše domáce, ponúka praženicu v špecifickej konzistencii – praženica je vysušená a gumová. Správna konzistencia by však mala byť ľahká a krémová. Aké sú teda jej tajomstvá?

• Trpezlivosť. Tá prináša nielen ruže, ale aj krémovú praženicu. Nesnažme sa jej proces urýchliť, buďme trpezlivý a postupujme podľa správneho postupu.

• Čas. Príprava praženice si vyžaduje svoj čas, nejde o to vajcia čo najrýchlejšie usmažiť a vysušiť, pretože tak nad nimi a ich konzistenciou nemáme kontrolu.

• Mierny plameň. Do tretice sa nám všetko prepája s miernym plameňom a varením mimo neho. Praženica svoju krémovosť získa pomalým varením na miernom plameni – dostačujúcom na to, aby sa hrniec stíhal nahriať a my sme stíhali vajíčka rovnomerne premiešavať tak, aby sme v praženici nemali veľké kusy upečených vajec.

• Nemiešať, ani netrepať. Pripravujeme praženicu, nie omeletu, preto vajcia pred vyliatím do hrnca nerozšľahávame ani vidličkou, ani metličkou. Praženica by vo finále bola skôr nadýchaná než krémová.

• Na a z plameňa. Hrniec počas počas varenia praženice presúvame hore-dole na plameň a z plameňa. Riadime sa tím, v akej veľkej miere sa vajíčka „prichytávajú“ o steny hrnca. Neustále miešame.

Ak obľubuješ skôr sladké raňajky, skús niektorú z mojich obľúbených granol – napríklad túto banánovú granolu alebo orieškovú granolu. Zamiluješ si aj tento banánový chlebík či vláčnu citrónovú bábovku s makom. A napokon sladká raňajková klasika, lievance – títo moji kakaový obľúbenci sú absolútne nadýchané!


Potrebujeme (1 porcia):
celozrnná bageta alebo 2 až 3 krajce toastového chleba
2 veľké vajcia
maslo alebo ghí
štipka soli
1 až 2 lyžice cottage cheesu (pre bezmliečnu verziu krémovej praženice môžeme pridať biely neochutený rastlinný jogurt)

Postup:
Vajcia si rozbijeme do misky, osolíme podľa chuti (stačí štipka) a pridáme tenučký plátok masla. (Nemiešame!)

V hrnci si rozpustíme tenký plátok masla a hneď doň vylejeme vajcia. Miešame a varíme na miernom ohni. Keď zacítime, že máme hrniec rozpálený a vajcia sa nám začínajú „chytať“ o kraj, presunieme ho na vypnutý horák a miešame, až kým sa nám nebude zdať, že sa nám už praženica „nepraží“, vrátime ju na horák a všetky kroky opakujeme, až kým nám nevznikne hustejšia krémová, nie vysušená, praženica. Napokon do nej pridáme cottage cheese – týmto krokom praženica zjemní svoju svoju hustotu.

Hotovú praženicu naservírujeme na opečené toastové chleby alebo na šikmo nakrájanú bagetu. Podávame teplé.

praženica s cottage cheesom

Môže sa vám páčiť

  • Jahodové cookies s bielou čokoládou - voňavé a lahodné! - Tina
    14. júna 2023 at 22:12

    […] • Extra žĺtok. Extra vláčnosť! Druhý bielok dajte radšej do tejto praženice. […]