Recepty

Citrónová bábovka s makom

citrónová bábovka

Viac ako veľmi, či extrémne, som si obľúbila citróny a ich komponovanie do rôznych receptov. Väčšinou sú to teda sladké záležitosti a jednou z nich je aj táto citrónová bábovka s makom. Je vláčna, extra jemná a šťavnatá, no zároveň nadýchaná, a úžasne voňavá a svieža!

Citróny veľmi ľahko jedlo zletnia, spestria, no najmä im pridajú svoju citrusovú chuť, ktorá je počas jari prísľubom teplých dní a cez leto osviežením. Zmena všetkých čokoládových chutí, ktoré nás hrejú cez zimu, je praktická aj v tom, že sa nám čokoláda v teple nerozpustí a zachová si svoju kvalitu – hlavne keď si chceme nejaké pečivo či cookies s čokoládou zobrať so sebou aj von, kde to teplo cítime asi najviac. Jedinou záludnosťou, ktorou pri citrusoch môžeme čeliť, je použitie ich šťavy v receptom bez toho, aby sa konzistencia nezmenila na katastrofu.

To však pri tejto bábovke nie je problém. Recept je neraz otestovaný a prešpekulovaný do posledného zrnka maku.

Jemná citrónová bábovka a jej tajomstvá

Čo tvorí citrónovú bábovku, keď je taká fantastická? Poďme sa pozrieť!

• Múka. Starostlivo vybalansované množstvo hladkej a polohrubej múky tak, aby sa bábovka nedrobila, nepôsobila tuho, ale aby bola vláčna a jemná. Odporúčam zachovať presne tento pomer oboch múk a rovnako ich presne odvážiť pomocou kuchynskej váhy.

Mak. Čo sa hodí k citrónom? Mak! Čo sa hodí k maku? Citróny! Tak prečo túto kombináciu nevyužiť? Mak kúskom bábovky dodáva zaujímavý vizuál, no prihliadnuc k chuti, svojou jemne sladkou, trochu orieškovou a zľahka nahorklou chuťou skvelo dopĺňa chuť citrónovej kôry, ktorá je výrazne citrusová a horká. Mletý mak zároveň pôsobí zahusťujúco, akoby nahrádza časť múky, no keďže je makom a nenasaje do seba toľko tuku či vlahy ako múka, necháva ho v ceste a zachováva ho vláčne.

Maslo. Malé tajomstvo a kľúč k tomu, prečo je táto citrónová bábovka vláčna a šťavnatá. Maslo dodáva cestu hodvábnu štruktúru a konzistenciu, ktorá nadýchanosť cesta drží.

Cukor. Práškový – ten obsahuje malé množstvo škrobu, ktoré cestu pomáha zachovať si svoj tvar. Je ľahší než kryštálový, jednoduchšie sa rozpustí a zapracuje do cesta. Či sa nedá použiť kryštálový cukor a trocha škrobu? Nie. Je to unikátna konzistencia a pomer, ktorý len tak nenahradíme. Používame aj trochu vanilkového cukru, ktorý má, naopak, hrubšiu konzistenciu a do cesta prináša novú chuť, ktorá citrus vyzdvihne.

• Vajcia. Vyšľahanie samostatného snehu a žĺtkov je základom dobrej bábovky. Vďaka tomu zostane krásne nadýchaná!

• Citrónová kôra. S kôrou citrusov, ale aj iného ovocia či aj zeleniny, a jej využitím to kvôli vosku či pesticídom, alebo postrekom, býva náročnejšie a veľakrát otázne. Použiť ju alebo nepoužiť? Na trhu sú dostupné nezávadné roztoky, ktoré kôru či kožu ovocia od nežiaducich látok vyčistia. Existujú však ďalšie iné postupy, ako kôru pred konzumovaním očistiť – potravinovou kefkou pod tečúcou vodou či domácim roztokom vody, octu a jedlej sódy. Práve túto poslednú možnosť využívam ja – ovocie v miske s týmto roztokom nechám odstáť desať až pätnásť minút a potom ho opláchnem. Najlepšie je však spraviť si svoj rešerš a konať podľa svojho uváženia. Ovocie, a v našom prípade citrusy, by sa však mali umývať aj vtedy, keď kôru nepoužívame, ale ich len prekrajujeme kvôli šťave.

• Citrónová šťava. Pri šťave dávame pozor na kôstky, aj tie maličké. Ak na to máme kapacitu, šťavu môžeme precediť cez malé sitko.

• Mlieko. Mlieko je oproti vode bohatšie na chuť, tuk ale aj hustotu. Ja som použila rastlinné mlieko – sójové. Vhodné je aj mandľové či ovsené.

• Olej. I keď používame maslo, nemôžeme zabudnúť aj na olej, ktorý do bábovky patrí. Je to iný druh tuku ako ten maselný (i z rastlinného masla), dodáva cestu vláčnosť. Olej netuhne ako maslo, preto je v tomto prípade spoľahlivejším distribútorom tuku v ceste.

Ak by ste hľadali recept na nejakú klasickejšiu bábovku s kakaovými prvkami, táto zebrovaná je absolútna jednotka. Z citrónového súdku to sú tieto citrónové muffiny alebo tento famózny citrónový koláč so snehom. Z rodiny citrusov tu tiež máme tento pomarančový koláč alebo pomarančové cookies s bielou čokoládou, ktoré sú skvelé na pomaly prichádzajúcu jeseň, ale o nej zatiaľ pššt.


Na cesto potrebujeme:
150 g hladkej múky
60 g polohrubej múky
3 lyžice mletého maku
6 g prášku do pečiva
štipku soli
50 g zmäknutého masla
160 g práškového cukru
40 g vanilkového cukru
4 vajcia
120 ml citrónovej šťavy
kôra z polovice citróna
100 ml mlieka (ja som použila rastlinné)
100 ml slnečnicového oleja

Na polevu potrebujeme:
1 hrnček práškového cukru
šťava asi z polovice citróna

Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame obe múky, mak, prášok do pečiva a soľ a dáme ju bokom.

Žĺtky oddelíme od bielkov. Vo veľkej mise následne z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V inej veľkej mise šľaháme minútu maslo, následne pridáme oba cukry. Po jednom pridáme žĺtky a šľaháme, kým nám nevznikne bledá nadýchaná zmes. Pomaly prilejeme citrónovú šťavu a prisypeme kôru z dobre umytého citróna. Prilejeme olej a následne mlieko. Na dvakrát pridáme aj múčnu zmes, ktorú preosejeme – zamiešavame ju len dovtedy, kým sa nespojí. Nakoniec primiešame sneh – najskôr nedbalejšie vmiešame asi tretinu, zvyšok zamiešame zľahka.

Bábovkovú formu dôsledne vymastíme tukom na pečenie a vysypeme polohrubou múkou. Cesto nalejeme do pripravenej formy

Bábovku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 40 – 45 minút. Po upečení ju necháme 5 minút odpočívať vo forme a následne ju vyklopíme na rovnú plochu. Ak z formy nechce vypadnúť, jemne prejdeme príborovým nožíkom po obvode kraja formy a bábovky. Necháme ju vychladnúť.

Do malej misky nasypeme pol hrnčeka práškového cukru a k nemu po kvapkách prilievame citrónovú šťavu. Podľa potreby pridávame cukor či šťavu, až kým nám nevznikne hladká, stredne hustá poleva. Ňou polejeme vrch bábovky.

Bábovku skladujeme v uzavretej nádobe a skonzumujeme do 3 dní.

Aboslútne hebké, vláčne a nadýchané cesto!

citrónová bábovka

citrónová bábovka

citrónová bábovka

citrónová bábovka

Môže sa vám páčiť

  • Rýchly a jednoduchý kakaový koláč bez vajec - Tina
    10. augusta 2023 at 16:47

    […] Olej. Ako som spomínala pri tejto citrónovej bábovke s makom, olej je v ceste spoľahlivejším distribútorom tuku a po vychladnutí netuhne, preto si koláč […]