Recepty

Nepečený koláč z keksíkov

nepečený koláč

Niekedy je chuť dať si niečo dobré, domáce a sladké silnejšia než samotné chcenie upiecť niečo. Našťastie sa nie všetky koláče musia piecť a nie všetky vyžadujú nálož sezónneho bobuľového ovocia, ktorým človek bez záhrady nedisponuje nepretržite či dlhodobo. Čo sa týka koláčov, tak či tak preferujem skôr tie s čokoládovým/kakaovým nádychom.

Pozrime sa však na tento. Niekoľko ingrediencií a pár hodín v chladničke. Jednoduchý, rýchly a osviežujúci. A! Smotanovo-adaptovaný na verziu bez mlieka (pretože v sušienkach sa nejaké nachádza).

• Kokosové mlieko. Najlepší vynález a náhrada šľahačky na šľahanie. V prípadoch ako je tento, ešte aj lepšia, pretože lepšie stuhne a nestratí svoju konzistenciu. Ak má nahrádzať šľahačku, nemám si zadovážiť špeciálnu kokosovú šľahačku v bio obchode? Nie. Aj ja som bývalý nákupčí týchto smotán a po tom, ako som prvýkrát vyskúšala vyšľahať stuhnuté kokosové mlieko, som si uvedomila, aká zbytočnosť, ešte k tomu aj neúmerná chcenej konzistencie, to je. Z vlastnej skúsenosti boli kokosové šľahačky o dosť tekutejšie než kokosové mlieko (ktoré vlastne tekuté nie je), väčšmi sa tak vpíjali, nedržali tvar a v pomere cena – využiteľné množstvo – trpezlivosť počas manipulácie, to na u mňa na plnej čiare vyhráva kokosové mlieko. Stačí len nebyť splašený/á a počkať kým stuhne – alebo mať v zásobe v chladničke už pripravenú konzervu či dve. A žiadne light. A použiť výhradne len stuhnutú časť bez oddelenej vody.

• Jogurt/Kyslá smotana. NAŠŤASTIE už bežnejšie dostupná ingrediencia aj v rastlinnej verzii, ktorá by nemala konzistenciu len o niečo hustejšiu než plnotučné mlieko. Nemôžem dať len o jedno kokosové mlieko viac? Nie, rozhodne nie. Jogurt či kyslá smotana dodajú zmesi kyslosť, ktorá stojí za osviežujúcou chuťou. Nevraviac o konzistencii, toto slovo som použila už príliš veľakrát, pardon ktorá, koniec-koncov, potrebuje tuhšie kokosové mlieko „zriediť“ a dodať mu status roztierateľnosti. Takže jogurt či smotana – žiadne náhrady.

Sušienky. Nenapadajú mi iné keksy, ako tie Bebe, ktoré by boli vhodnejšie. Aj keď teda obsahujú mlieko. :(

• Nádoba. Ideálna je väčšia uzatvárateľná dóza – nie plytká, nie príliš hlboká ani široká., skvelý je aj štvorcový či obdĺžnikový plech s odnímateľným dnom. Má oblé hrany? Kekse sa dajú ľahko rozlomiť, odlomiť a týmito malými kúskami sa môžu vyplniť prázdne miesta.

• Chladenie. Je to ťažké, ale treba vydržať – ideálne pripraviť koláč večer alebo ráno a na pol dňa sa vypariť preč.

• Upgrade. Niekedy rada pridám každú druhú vrstvu smotanovej zmesi a keksov karamel či nátierku Biscoff, ktoré v miske krátko zohrejem na pare, aby boli tekutejšie a dalo sa s nimi mrežovito fŕkať. Je to chutná obmena, hlavne ak koláč robíte opakovane.


Potrebujeme:
1 konzerva (400 ml) kokosového mlieka (zachladené v chladničke aspoň na 12 hodín)
400 g vanilkového jogurtu alebo 400 g kyslej smotany z kokosového mlieka (+ 2 lyžice vanilkového cukru alebo medu)
2 – 3 balíky kakaových BeBe sušienok
kakao

Postup:
Vo väčšej miske pomocou ručného mixéra šľaháme 2 minúty stuhnuté kokosové mlieko – použijeme len tuhú, bielu časť. Následne doň zamiešame jogurt alebo smotanu s cukrom či medom.

Aby sa keksíky nešmýkali a zmäkli aj zospodu, na dno hranatej misky alebo formy (asi 20 x 30 cm) rozotrieme lyžicu smotanovej zmesi. Na keksíky, ktoré sme poukladali tesne vedľa seba, rovnomerne rozotrieme vrstvu smotanového krému. Takto sušienky a krém vrstvíme dovtedy, kým nám nezostane krému akurát na zakrytie posledného radu sušienok. Rozotrený krém posypeme kakaom, zakryjeme vrchnákom alebo alobalom a dáme do chladničky zachladiť aspoň na 4 hodiny.

Hotový koláč rozkrájame na štvorcové kusy a podávame.




Môže sa vám páčiť