Recepty

Pomarančový koláč

Citrusová chuť je akýmsi ambivalentným atribútom ako letných, tak aj zimných mesiacov. Počas horúcich dní to býva práve jej sviežosť, chladnejšie počasie zase volá po jej hrejivej vôni. Pomarančový koláč je preto dokonalým stretom pre už chladnejšie, no stále slnečné dni!

Niet nad lahodný koláč – ešte k tomu, ak na jeho prípravu netreba zašpiniť kopec riadu a vyhradiť si polovicu dňa. Síce to väčšinou za to stojí, pri tomto citrónovom so snehom určite, sú dni alebo len večery, ktoré nám takýto časový luxus neposkytujú. Či je tento jedným z tých rýchlych? Áno, je.

Pomarančový koláč, jemný ako obláčik, má zároveň vláčnu textúru, teda nie je suchý a drobivý, a svojou ľahkou kyselkavou chuťou prepája samotné cesto a polevu.

7 P pre dokonalý pomarančový koláč!

• Predpripravenie masla. Správna teplota masla, s ktorou pracujeme je jedným z kľúčov úspechu. Pomarančový koláč vyžaduje maslo zmäknuté, aby sa doň ľahšie zapracoval cukor a zároveň sa dalo lepšie vyšľahať. Tuk sa tak v ceste rovnomerne rozloží a nenaruší jeho nadýchanosť. Izbová teplota je ideálna teplota, s ktorou sa najlepšie pracuje, avšak ak maslo zabudneme vybrať v predstihu alebo jednoducho dostaneme chuť na koláč, maslo stačí dať na tanierik a prikryť ho miskou, ktorú sme vypláchli horúcou alebo vriacou vodou. Po asi desiatich minútach bude maslo tej správnej konzistencie a teploty!

• Práškový cukor. Jeho prášková konzistencia je jemnejšia než konzistencia práškového cukru, a tak sa jednoduchšie rozpustí a zachová koláč jemný. Tiež obsahuje malé percento škrobu, ktoré by pri použití klasického kryštálového cukru v koláči chýbalo.

• Pomarančová kôra. Jemná horkosť a výrazná citrusová voňa vytvorí krásny kontrast ku sladkej poleve na vrchu koláča. Aby sme kôru mohli použiť, pomaranč namočíme do roztoku jedlej sódy a vody (1 lyžička na dva hrnčeky vody) a necháme postáť 10 – 15 minút. Následne pomaranč opláchneme pod vlažnou tečúcou vodou a, ideálne, kefou na zeleninu ho zľahka očistíme.

• Pomarančová šťava. Svieža šťava, aj s dužinou,

• Polohrubá múka. Vďaka polohrubej múke sa v ceste udržia aj väčšie bublinky cesta, ktoré bude zároveň jemné a nadýchané.

• Papier na pečenie. Klasické potretie a vysypanie pekáča by možno fungovalo tiež, ale vďaka papieru na pečenie sa koláč upečie rovnomerne, na krajoch sa nepripečie a, v neposlednom rade, sa ľahko z pekáča vyberie. Dá sa použiť aj znovu použiteľná podložka na pečenie, pred krájaním je však potrebné z nej koláč presunúť na inú plochu, inak by sa poškodila.

• Poleva. Že zbytočný cukor navyše? Možno. Že poleva je na ňom hotový upgrade? Rozhodne. Samozrejme, dá sa vynechať alebo jej množstvo znížiť len na mriežkové poliatie, no jemná celistvá kyselkavo-sladká vrstva koláč nezameniteľne dotvára.

Ak by niekoho prepadla chuť aj na iné svieže, citrusové dezerty vyskúšajte aj citrónové muffiny s makom, citrónové štvorce alebo tieto fantastické pomarančové cookies s bielou čokoládou.


Na cesto potrebujeme:
180 g zmäknutého rastlinného masla
100 g práškového cukru
3 vajcia
kôra z polovice pomaranča
šťava z jedného pomaranča (asi 60 ml)
220 g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli

Na polevu potrebujeme:
40 g práškového cukru
2 – 4 lyžice pomarančovej šťavy

Postup:
Maslo a cukor vyšľaháme do peny, potom po jednom zašľaháme vajíčka. Pridáme pomarančovú kôru z polovice pomaranča, ktorý sme predtým dôkladne umyli (v roztoku vody a jedlej).

V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Do maslovej zmesi následne striedavo primiešavame šťavu a múčnu zmes – miešame len dovtedy, kým sa všetko nespojí.

Cesto prelejeme do pekáča (asi 30 x 30 cm), ktorý sme vystlali papierom na pečenie tak, aby boky prečnievali. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 20 – 25 minút.

Vychladnutý pomarančový koláč polejeme cukrovou polevou, ktorú pripravíme vymiešaním práškového cukru a pomarančovej šťavy, ktorú pridávame podľa potreby tak, aby poleva nebola príliš riedka ani hustá a dala sa pekne rozotrieť na koláč.

Keď poleva stuhne, koláč rozkrájame na štvorce a podávame. Skladujeme ho uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 4 dní.

pomarančový koláč
pomarančový koláč
pomarančový koláč
pomarančový koláč

Môže sa vám páčiť