Recepty

Čokoládový nákyp s vlastnou omáčkou

Rozhodne má svoje kúzlo! Veď prečo aj nie, keď sa počas pečenia otočí naopak a sirup, ktorým sme poliali cesto vytvorí úžasnú omáčku. Vďaka nej nemusíme rozmýšľať nad ničím iným prídavným, keďže sa spraví v jednej mise s nákypom a zjednoduší celé servírovanie. Pre náročných je tu šľahačka, kopček zmrzliny alebo kyslá smotana.
Odkedy som prvýkrát videla takýto nákyp u SORTEDfood, chcela som ho vyskúšať. Tak tu je.


Na cesto potrebujeme:
120 g rozpusteného masla
100 g kryštálového cukru
2 vajcia
40 ml mlieka
85 g hladkej múky
1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
20 g kakaa
50 g horkej čokolády
50 g vlašských/lieskovcových orechov
Na sirup potrebujeme:
240 ml vody
80 g hnedého cukru
1 kopcovitá lyžica kakaa

 

 

 

 


Postup:
Vo väčšej miske vyšľaháme vychladnuté rozpustené maslo, kryštálový cukor a vajcia. Pridáme mlieko a postupne zašľahávame suchú zmes – múku, prášok do pečiva a kakao, ktoré sme zmiešali v inej miske. Napokon pridáme na jemno nasekanú čokoládu a nasekané oriešky.

Cesto vylejeme do maslom vymazanej zapekacej misky (hlbšej, najlepšie so skosenými hranami).

Do kostrólika dáme zovrieť vodu, kakao s cukrom a metličkou ich dobre miešame. Počkáme kým nám začne vrieť a varíme ešte 2 minúty. Vzniknutým sirupom pomaly polejeme pripravené cesto.

Sirup necháme minútu vpiť do cesta a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C  32 – 35 minút.

Upečený nákyp necháme postáť 10 minút a potom podávame.

puding-1
puding-2

Môže sa vám páčiť