Recepty

Cookies à la horúca čokoláda

čokoládové cookies

Útulnosť zimy tkvie v hebkých dekách, vôni kníh aj horúcom nápoji v šálke povedľa. Ak chceme niečo krémovejšie, sladké a lahodné, namiesto čaju siahame po horúcej čokoláde, ktorá ulahodí našim chuťovým bunkám najlepšie počas chladných dní. A tak vznikol nápad tento nápoj pretaviť do mnou najobľúbenejších! Čokoládové cookies, ktoré sálajú atmosféru horúcej čokolády, alebo aj nedeľného kakaa!

Mám pocit, že to vravím pri každých jedných cookies, no tieto sú fakt jedny z najlepších. Sú extra jemné, kakaové, s čokoládou uprostred a jednou tajnou ingredienciou v ceste, no o tej neskôr. Čo vnímam ako najväčšiu výhodu – NEPOTREBUJÚ sa pred pečením chladiť. A po upečení sa vychladiť nestihnú.

Čokoládové cookies – nefalšovaná horúca čokoláda v koláčiku

Tieto cookies majú všetko, čo by ste očakávali od hrnčeka čokolády. Kakao, čokoládu aj marshmallows. Že namiesto čokolády máte radšej klasické kakao? Ha! Aj to majú pokryté – cookies majú v sebe kypré lyžice Granka! A čo ešte? Poďme sa na to pozrieť!

• Maslo. Používame zmäknuté maslo, do ktorého sa cukor aj iné ingrediencie pekne zašľahajú, no prudko ich nerozpustí. Keďže cesto nechceme/nemusíme chladiť v chladničke, lepšie zachová svoj tvar a jednoduchšie sa nám s ním bude pracovať.

• Cukor. Cukor nám pri týchto cookies hrá dôležitú úlohu. Dokopy je ho tu celkom dostatok, no každý kryštálik plní podstatnú funkciu, a to držať cesto pokope – nielen zvonku, ale aj zvnútra. Používame takmer vyrovnaný pomer klasického kryštálového cukru a trstinového cukru, ktorý cestu pridá vláčnosť. Guľôčky cesta napokon v kryštálovom cukre aj obaľujeme, aby si zachovali pekný tvar a rúre sa „roztiekli“ pekne do obla. Cukor tiež dáva okrajom cookies jedinečnú štruktúru, chrumkavosť a zadržuje ich vláčnosť.

• Med. Aha, ide sem med, tak to môžem použiť menej cukru? Nie! Nepoužívame medu viac ani menej a rovnako to je aj s cukrom. Vyvážený pomer oboch/troch nám zaisťuje, že sa cookies v rúre neroztečú na placku, nepekne nevybublú apod. Med je lepkavý element, ktorý cestu prináša vláčnosť a akúsi dekadentnosť – dá sa v prípade potreby nahradiť agáve.

• Granko. Tajná prísada, ktorá cookies robí špeciálnymi. Dodáva cestu farbu a pričiňuje sa svojou jedinečnou chuťou. Dá sa nahradiť akýmkoľvek instantným práškom na prípravu kakaa či horúcej čokolády.

• Vajce. Tentokrát vystačíme s jedným celým vajíčkom. Používame vajce izbovej teploty, aby sa cesto nezrazilo a vajce sa k ostatným prísadám ľahšie zakomponovalo.

• Múka. Hladká múka je pre tieto cookies ideálna.

• Kakao. Kakao dodáva koláčikom svoju tmavú farbu a najmä výraznú chuť!

• Soľ. Štipka soli je nutnosť, pomáha sóde a vyzdvihuje chuť kakaa.

• Sóda. Dve lyžičky dopomáhajú, aby cesto jemne porástlo a zachovalo si znamenité prasklinky.

• Čokoláda. Ideálna je kvalitná horká, vysokopercentná bez prídavkov mlieka. Horká čokoláda krásne kontrastuje so všetkým sladkým naokolo – cukrovým obalom aj sladkým cestom. V horúcom koláčiku sa krásne rozpustí.

• Marshmallows. Tak trochu môžu byť a nemusia, je to na vás. Pridávame ich na cookies po 9 minútach pečenia a následne ich s cookies zapečieme ešte minútu – tak sa jemne zapečú, nafučia sa a priľnú ku koláčikom.

Štyri obrázky nižšie zobrazujú cookies v rôznych výsledkoch testovania.

1. Mokré cesto a cukrová krusta (vľavo hore). Guľôčky počas tvarovania cesta príliš nemokríme a nerozmáčame – pomáhame si len jemne navlhčenými rukami. V cukre ich obaľujeme nie mokré ani s mokrými rukami. Na povrchu cookies by v tomto prípade rozpustil cukor a na ten sa naviazali ďalšie kryštály cukru, čo celkovému vzhľadu nepridalo a rovnako ani chuti – povrch bol príliš suchý a tvrdý.

2. Cookie plnený marshmallows (vpravo hore). Marshmallows venujem celú pasáž nižšie. Je to s nimi komplikované, väčšina sa v ceste rozpustila a nevyzerala ani nechutila dobre. Po vychladnutí penový cukrík stvrdol a cookie bol príliš žuvateľný.

3. Bez obalenia v cukre (vľavo dole). Koláčik pripomínal skôr… koláč. Chýbali mu ikonické prasklinky, povrch bol príliš jemný. Nehovoriac o tom, ak by bolo cesto o niečo teplejšie, počas pečenia by sa viac roztiekol.

4. Tip top (vpravo dole). Cookie plnený čokoládou, obalený v cukre spĺňa všetky atribúty perfektného čokoládového cookie.

Chladiť či nechladiť? To je otázka!

Chladenie cesta je markantná časť postupu pečenia akýchkoľvek cookies. Jedny to vyžadujú, iné koláčiky chladenie nepotrebujú a potom je tu „podľa potreby“. Nuž, Veľakrát to býva tak, že ak cookies nepotrebujú proces chladenia cesta, majú v sebe viac múky či suchých ingrediencií, ktoré túto nutnosť kompenzujú s výsledkom suchších a tuhších cookies. Avšak to pri týchto neplatí. Konzistencia je lepivá – pripomínajú mi tieto čokocookies, ktoré chladenie absolútne potrebujú – no nie je to nič, s čím by si neporadili jemne navlhčené dlane. Ak máme doma teplo či cookies pečieme počas horúceho dňa a s cestom sa skutočne ťažko pracuje, môžeme ho dať do chladničky na 20 minút, no ešte ako v cukre neobalené guľôčky.

Ako som už spomínala, jemne navlhčené ruky nám s cestom vedia veľmi pomôcť. Nechceme však guľôčky cesta utopiť ani rozmočiť. V cukre ich obaľujeme nie mokré ani s mokrými rukami. Na povrchu cookies by sa totiž rozpustil cukor a na ten sa naviazali ďalšie kryštály cukru, čo by nám vytvorilo nepeknú bledú cukrovú krustu.

 

Tajomné marshmallows

Malé penové cukríky sú takou netradične tradičnou časťou horúcej čokolády, preto sa k týmto cookies hodia. Keď som testovala tento recept, samozrejme, že som nimi chcela cookies naplniť, že veď to snáď vydržia. Nepodarilo sa – ani s cukríkmi izbovej teploty, ani s cukríkmi z mrazničky. Polovičný neúspech to bol aj s veľkými JOJO marshmallows, ktoré svoju stopu v cookies čiastočne zanechali a nerozpustili sa v ceste úplne, no chuťovo z toho omnoho lepšie vyšli cookies plnené čokoládou. Cukríky teda zdobia vršok.

Tieto čokoládové cookies mi pripomínajú tieto melasové cookies, ktoré sa tiež obaľujú v cukre. Ak potrebujete milión malých cookies, tieto minicookies sú najlepšie! Jahodové? Pistáciové? Všetky sú lahodne jemné a neuveriteľne chutné!


Potrebujeme:
150 g zmäknutého masla (rastlinného či klasického)
80 g kryštálového cukru
60 g trstinového cukru
50 g medu (alebo agávový sirup)
30 g prášku instantného horúceho nápoja (Granka)
1 vajce (izbovej teploty)
250 g hladkej múky
20 g kakaa
štipka soli
2 lyžičky jedlej sódy
vysokopercentná čokoláda
kryštálový cukor na obalenie
mini marshmallows na ozdobu

Postup:
V stredne veľkej miske zmiešame múku, kakao, soľ a sódu. Dáme ju bokom.

Vo veľkej miske pomocou mixéra miešame maslo 1 minútu. Pridáme oba druhy cukrov a šľaháme  pokým sa cukor nerozpustí. Mixérom primiešame med aj instantný prášok, napokon pridáme vajce – miešame len dokým sa všetko nespojí. Postupne zamiešavame suché ingrediencie.

Z cesta tvoríme pomocou polievkovej lyžice, zmrzlinovej naberačky či lyžice na cookies guľôčky. Do stredu môžeme vložiť kocku čokolády alebo ich nechať len tak. Cesto je lepkavé, preto sa s nám najlepšie pracuje s jemne navlhčenými dlaňami. Guľôčky obalíme v kryštálovom cukre a poukladáme ich s väčšími rozostupmi na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky pred pečením nespľasíname.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 165 °C 9 minút. Po štyroch minútach plech otočíme, aby sa všetky upiekli rovnomerne. Po 9 minútach na cookies poukladáme mini marshmallows a dáme zapiecť n a 1 minútu. Cookies budú vyzerať mäkko, jemne a nedopečene, preto ich necháme chladnúť na plechu 5 – 10 minút, kde sa samé dopečú. Následne ich presunieme na chladiacu mriežku.

Čokoládové cookies skladujeme v uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 5 dní.

 

Môže sa vám páčiť