Recepty

Jahodové cookies s bielou čokoládou

Obdobie zberu jahôd prisľubuje teplé dni, príchod leta, ale aj zásoby domáceho džemu na dlhé zimné dni. Tieto jahodové cookies sa však dajú pripraviť aj počas treskúcej zimy, aj s dažďom za oknami. Čerstvo odtrhnuté jahody totiž vôbec nie sú hlavnou prísadou – ako teda na ne?

Jahodové cookies – aby sa z cookies nestala bublanina

Podstatnou zložkou tohto receptu, ako už z názvu vyplýva, sú jahody. Na to, aby si cookies, ktoré sú v strede mäkké a zvrchu chrumkavé (alebo aspoň pevné) bez akýchkoľvek bubliniek vzduchu, zachovali svoju nezameniteľnú štruktúru a konzistenciu, potrebujeme stabilné cesto. To docielime správnym pomerom ingrediencií stálejšej konzistencie, ktorá rapídne nepracuje ani sa nemení.

Čerstvé jahody tvorí z 92 % voda, čo by pri ich zakomponovaní do cookies nebolo úplne zanedbateľné číslo. Už len pri pečení bublaniny sa šťava z ovocia nasiaka do piškótového cesta. Cesto zostáva mokré a trochu mazľavé, a samotné ovocie mení svoju konzistenciu. Nechcela som do cookies komponovať ovocie s množstvom vody, ktoré sa po upešení zmení, no vyhliadka bola jasná – jahodová chuť, nerozmočené cesto ani ovocie, pravá konzistencia cookies. V tomto celom mi pomohla špeciálna ingrediencia, a to lyofilizované jahody!

Mrazom sušené ovocie je chrumkavé, plné výraznej chuti a vône. Zároveň teda neobsahuje vodu, ktorá by z cestom mohla nejako zamávať. Jedinou „nevýhodou“ je, že lyofilizované ovocie je citlivé na vzduch a vlhkosť a veľmi rýchlo svoju chrumkavosť stratí, preto s ním treba pracovať promptne. I keď sa v recepte píše „iba“ tridsať gramov, v porovnaní s čokoládou to vyznie teda smiešne, mrazom sušené ovocie je veľmi ľahké, preto je, v konečnom dôsledku, ovocia v cookies dostatok.

V tomto recepte pre jahodové cookies sa mrazom sušené ovocie vyskytuje v dvoch podobách – ako prášok a kúsky. Jahodový prášok v cookies rozdistribuuje ovocnú chuť do celého cesta, rozvonia ho a nepatrne aj zafarbí. Kúsky ovocia sú zase tou skutočnou bodkou, na ktorú v jahodových cookies čakáme.

jahodové cookies

Pozrime sa im bližšie na zúbok!

• Rozpustené maslo. Klasika väčšiny cookies, ktoré potrebujú svoj čas v chladničke. Rozpustené maslo cookiesom dovolí prepojiť všetky ingrediencie. Maslo má byť síce roztopené, no musí byť vychladnuté, aby sa vajíčka nezrazili a čokoláda sa neroztopila.

• Nielen kryštálový cukor. Viac ako polovica cukru, ktoré v cookies použijeme, je trstinový cukor. Ten je „mokrejší“, a tak koláčikom dokáže dodať vláčnosť, vďaka ktorej nie sú suché.

• JAHODY. Ako som vysvetľovala v odsekoch vyššie, jahody v týchto cookies predstavujú ťažnú ingredienciu chuti a vône, no namiesto šťavnatých čerstvých jahôdok použijeme mrazom sušené jahody, ktoré naviažu na mokré ingrediencie v ceste namiesto toho, aby cesto rozmočili. Mrazom sušené ovocie na vzduchu veľmi rýchlo stráca svoju chrumkavosť, ktorú chceme využiť najmä pri vytváraní prášku. Z neho sa nám môžu na miske sekáčika zachytiť akési „žmolky“, ktoré však pokojne pomocou stierky pridajte do masla – stále sú to jahody, a tie chceme použiť v plnom rozsahu.

• Extra žĺtok. Extra vláčnosť! Druhý bielok dajte radšej do tejto praženice.

• Škrob. Ako spomínam takmer pri každých cookies, škrob pomáha držať cookies pokope, dodáva im vláčnu a jemnú konzistenciu.

• Čokoláda. V hlavnej úlohe biela čokoláda! Lahodná a jemná biela čokoláda skvele dopĺňa a vyzdvihuje jahodovú chuť. Dostala som však tip na kombináciu jahôd a horkej čokolády, preto skúste a dajte vedieť!

• Chladenie. Nevyhnutná časť a záruka dobre upečených cookies! Keďže používame rozpustené maslo, je nutné cesto pred pečením dostatočne zachladiť. Tak sa cookies pri pečení nerozlejú viac než by sme chceli, zachovajú si tvar a čo je pre tieto dôležité, jahody dostanú čas, aby napili vlhkosť cesta a zároveň cestu odovzdali svoju príjemnú chuť!

• Množstvo cesta. Je jasné, že ak ich máme piecť nejakých 10 minút, potrebujeme vedieť, koľko cesta máme piecť. Štandardne pekávam gulôčky po polievkovej lyžici a pol až dvoch – cesto nieje kopcovito ale zarovnane. Skôr však používam odmerku polievkovej lyžice, malú zmrzlinovú naberačku alebo, aktuálne a konečne moju najobľúbenejšiu, lyžicu na cookies!

• Pečenie a dopekanie. Dostatočne predhriata rúra, otočenie plechu uprostred pečenia a dopekanie na plechu. Tri dôležité finálne kroky pre výborné cookies! I keď to môže znieť desivo, cookies vyťahujeme z rúry nedopečené s mäkkým stredom. Vďaka tomu získame krásny typický povrch s prasklinkami, ktoré môžeme doplniť čokoládovými kvapôčkami.

Tieto jahodové cookies sa stávajú mojou novou obľúbenou obmenou klasiky. Medzi moje najobľúbenejšie tiež patria tieto čokocookies, rozkošné minicookies alebo aj tieto cookies pre dvoch!


Potrebujeme:
150 g rozpusteného masla
60 g kryštálového cukru
80 g trstinového cukru
30 g mrazom sušených jahôd
1 vajce a 1 žĺtok
280 g hladkej múky
1 lyžička sódy
1 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
štipka soli
100 g bielej čokolády

Postup:
Vo veľkej mise metličkou miešame vychladnuté rozpustené maslo s cukrami, kým sa sa nerozpustia.

V kuchynskom sekáčiku pulzujúco rozmixujeme 10 g mrazom sušených jahôd. Prášok začne rýchlo vstrebávať vlhkosť vzduchu, preto ho nemixujeme príliš dlho. Vysypeme ho do maslovej zmesi a v miske kuchynského sekáčika zmiešame múku, sódu, škrob a soľ, aby sme využili zvyšný prášok.

Do maslovej zmesi pridáme vajce a potom žĺtok. S kuchynskou stierkou postupne zamiešame suché ingrediencie. Pridáme nasekanú čokoládu aj zvyšok mrazom sušených jahôd, ktoré sme polámali na menšie kusy, a snažíme sa obe ingrediencie čo najlepšie zamiešať do cesta, no nie príliš, aby sme cesto zbytočne neprepracovali. Prikryjeme ho tanierom, aby neoschlo, a dáme ho aspoň na 2 hodiny (alebo cez noc) chladiť do chladničky.

Z cesta tvoríme pomocou polievkovej lyžice, malej zmrzlinovej naberačky či lyžice na cookies guľôčky, ktoré ukladáme s väčšími rozostupmi na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky môžeme jemne trochu sploštiť, aby sa upiekli do krajších koláčikov – nie však veľa, stačí tak o štvrtinu.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 9 – 10 minút. Po piatich minútach plech otočíme, aby sa všetky upiekli rovnomerne. Cookies budú vyzerať mäkko, jemne a možno nedopečene, preto ich necháme chladnúť na plechu 5 – 10 minút, kde sa samé dopečú. Kým sú teplé, môžme ich ešte dozdobiť čokoládovými kvapôčkami. Potom ich presunieme na chladiacu mriežku, kde ich necháme kompletne vychladnúť.

Skladujeme ich v dobre uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do 5 – 7 dní

jahodové cookies

jahodové cookies

jahodové cookies

 

Môže sa vám páčiť