Recepty

Snehový koláč

Jemná čokoládová piškóta s nadýchaným chrumkavým snehom všade naokolo a zlatohnedými mandľami… Takto som to vybrala z rúry a nechala vychladnúť, vybrala z plechu, prekrojila na polovicu, pretočila na správnu stranu, dala preč papier na pečenie, rozotrela vyšľahanú šľahačku, dala opatrne preč druhú polovicu papiera z druhej polovice koláča a prikryla ňou šľahačku. Mandle som zakryla práškovým cukrom a hotový koláč som rozkrájala, naservírovala som ho na taniere, zjedla svoju porciu a zamilovala som sa. Potom som si dala ešte jeden kúsok, pretože som neodolala.
Ak by vás náhodou zaujímalo, ako chutí na druhý deň, tak to prekvapivo viem – úžasne, prestáto, jemne, o nič horšie ako prvý deň a istým spôsobom mi pripomína Kinder kanapku.


Na cesto potrebujeme:
40 g vanilkového cukru
80 g kryštálového cukru
125 g zmäknutého masla
2 žĺtky
75 g múky
20 g kakaa
100 ml mlieka
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli

Na sneh potrebujeme:
2 bielky
125 g kryštálového cukru
2 plné hrste mandľových lupienkov

Na náplň potrebujeme:
220 ml smotany na šľahanie

 

 

Postup:
Maslo s cukrom vyšľaháme kým nebude ľahké, bledé a nadýchané. Oddelíme si žĺtka a bielka a žĺtky pridáme do rozrobenej zmesi. Múku, kakao, prášok do pečiva a soľ zmiešame v menšej miske a striedavo s mliekom ich zľahka zamiešavame do maslovej zmesi. Prelejeme ho na plech veľký 20 x 30 cm, ktorý až po krajoch vystelieme papierom na pečenie.Bielky šľaháme – keď už sú asi po pol minúte belšie, postupne prisypávame cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne nám lesklý sneh. Sneh lyžicou rozkôpkujeme na vrch cestovej zmesi (centimeter od krajov) a posypeme ho mandľovými lupienkami.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút. Potom obkrojíme kraje a necháme chladnúť na plechu.

Šľahačku vyšľaháme tak, aby mala jemné špičky. Koláč vytiahneme z plechu, prekrojíme ho na polovicu a jednu preklopíme na opak – snehom dole. Rozotrieme naň šľahačku a zakryjeme druhou polovicou koláča – snehom nahor. Na záver posypeme vrch koláča práškovým cukrom. Rozkrájame a podávame.

merigue-cake-5

merigue-cake-1
merigue-cake-4
merigue-cake-3

Môže sa vám páčiť