Kysnutý chlebík je už od fázy kysnutia nezameniteľný, no nie vždy medzi jeho fanúšikov patrí trpezlivosť či čas. Sódový chlieb je takým nejakým riešením – jednoduchý na prípravu, rýchlo upečený, jemný uprostred a s chrumkavou kôrkou. U nás doma sa stal poslednou záchranou, ale aj obľúbeným pečivom k domácej nátierke. Čerstvý teplý chlebík z rúry už akosi ide ruka v ruke s niečim lahodným navrch a či je to maslo alebo pomazánka, záleží od chuti.
Rada obmieňam múku alebo aspoň jej časť, síce na to nie som nijaký expert, ale tú bielu klasickú odtiaľ úplne nevylučujem, pretože je o niečo predsa len jemnejšia a taký mi príde aj výsledný produkt.
Cheddar obľubujem už celkom dlhý čas a pridať ho do cesta vôbec nie je zlý nápad. Chlebu pridáva novú chuť a niečo nové do štruktúry, s čím môže počas pečenia pracovať. A ako ja rada hovorím – pridáva to celému nový rozmer!
Čo mi príde ešte milé podotknúť je, že chlebík sa v rúre pomerne dosť nadvihne, takže pred pečením na pekáči (alebo aj plechu) nemusíme mať z cesta nevyhnutne guľu, pretože do výšky narastie aspoň dvakrát tak.
Okrajovo ešte spomeniem, že niekedy do cesta k múke pridám jednu až dve hrste slnečnicových semienok alebo pár lyžičiek chia semienok. Všetko primerane, aby to cesto unieslo. :)
Na chlieb potrebujeme:
3 hrnčeky hladkej špaldovej múky
1 hrnček hladkej múky
1 lyžička sódy
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička soli
1/2 – 1 hrnček nastrúhaného cheddaru
300 ml bieleho jogurtu
150 ml mlieka
1 vajce
Na nátierku potrebujeme:
1 zrelé avokádo
1 plná lyžica bieleho jogurtu
šťava z 1/2 limetky
1/2 lyžičky soli
cherry rajčinky na vrch
Postup:
Obe múky, sódu, prášok do pečiva, soľ a nastrúhaný cheddar zmiešame vo veľkej miske. Vo vysokej odmerke zmiešame jogurt s mliekom, aby vznikla hustejšia tekutina. Rozmiešame v nej vajce.
V suchej zmesi spravíme vareškou jamku a nalejeme do nej mliečnu zmes. Začneme miešať vareškou a po chvíli pokračujeme rukou. Miesime, kým sa všetko nezmiesi dokopy. Ak sa cesto príliš lepí a je riedke, poprášime ho múkou, ktorú doň zľahka zapracujeme. Nepridávame však veľmi veľa múky, pretože lepkavé má zostať.
Vytvarovaný okrúhly bochník položíme na dobre pomúčený kruhový pekáč a pílkovým nožom ho prekrojíme do tvaru „+“. Jemne ho poprášime múkou. Pečieme na 195 °C 35 – 40 minút. Po upečení prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme chladnúť 10 minút.
Avokádovú nátierku môžme pripraviť dvoma spôsobmi – ručne alebo s pomocou mixéra. Avokádo prekrojíme, vyberieme kôstku a lyžicou vydlabeme vnútro, ktoré buď hodíme do mixéra alebo ho rozpučíme vidličkou. Pridáme šťavu z limetky, jogurt a osolíme.
Nátierku rovnomerne rozotrieme na krajec chleba. Na vrch poukladáme poprekrajované cherry rajčinky a podávame.