… ktoré zvládnu aj deti!
Vlastne, náročnosťou postupu sú adaptované práve pre ne – to však nevylučuje, že si na nich nepochutí hocikto. Skôr by som to podčiarkla ako výhodu a plus, že nie sú potrebné žiadne náročné prístroje a stačia nám rýchlovarná kanvica a forma na ľad. Alebo aj dve, lebo ten ľad sa míňa celkom rýchlo. A síce som zástanca obyčajnej nesladenej vody tá uhasí smäď snáď najlepšie, občas sa hrdlu zažiada predsa len niečo iné, niečo s trochou chuti.
Nápoje nevyžadujú náročné prísady, ktoré by sme doma väčšinou nenašli. A ak predsa len nenájdeme, dajú sa hocijako obmieňať a tvoriť rôzne kombinácie sezónneho ovocia, čajov, džúsov a ostatných tekutín. Ríbezle, černice, jahody, kusy melóna alebo aj uhorku – môžeme ich dokonca zamraziť a nahradiť nimi časť ľadu.
Tu je aspoň malá inšpirácia.
A osobný poznatok, že tvorenie špirálok z citrusovej kôry za pomoci obyčajnej škrabky je čisto iba idealistická vízia.
Ľadový čaj
Potrebujeme:
2 vrecúška mätového čaju
vodu
med
niekoľko kociek ľadu
citrón
Postup:
Čajové vrecúška alebo niekoľko lístkov čerstvej mäty vložíme do veľkej šálky a zalejeme vriacou vodou. Necháme lúhovať 5 – 10 minút (vrecúška vyberieme, mätu môžeme nechať), osladíme medom podľa chuti (1 – 3 lyžičky) a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Citrón dobre umyjeme a rozkrojíme na polovicu. Z jednej polovice odkrojíme tri tenšie a jedno hrubšie koliesko. Z druhej polovice vytlačíme šťavu do vyššieho pohára. Pridáme ľad i tenšie kolieska citróna a prelejeme doň pripravený čaj. Nakoniec pohár ozdobíme hrubším kolieskom citróna – na jednej strane ho prekrojíme a “zapichneme” na okraj pohára.
Džúsonáda
Potrebujeme:
pomaranč
ľad
pomarančový džús
jemne perlivú minerálku
Postup:
Pomaranč dobre umyjeme a rozkrojíme na polovicu. Z jednej polovice odkrojíme dva hrubšie plátky, ktoré, podľa mesiačikov, rozkrájame na trojuholníky. Na dno pohárov alebo malých fľašiek dáme niekoľko kúskov pomaranča, na ne dáme ľad a znova pomaranč, na ktorý nalejeme džús – iba o trochu viac ako do polovice pohára či fľašky. Nakoniec dolejeme minerálkou – pri liatí si nádobku, do ktorej nápoj pripravujeme, trochu nakloníme a minerálku lejeme pomaly na jej bok, aby tekutina nerozvírila džús a tak nám zostal jemný farebný prechod. Môžeme ozdobiť pomarančovou kôrou.
Ľadová čokoláda
Potrebujeme:
štvrť až polovica hrnčeka mlieka (môžeme použiť aj mandľové, ovsené alebo sójové)
2 plnšie lyžice Granka alebo prášku na prípravu horúcej čokolády
čokoládový sirup
Nutellu a ozdobnú posýpku na ozdobu
Postup:
V hrnčeku alebo malom džbániku na mlieko zarobíme kakaovú zmes – nalejeme doň mlieko a postupne pridávame Granko alebo instantnú horúcu čokoládu a rozmiešame ju tak, aby v mlieku neboli hrudky – túto prácu nám vie uľahčiť ručný penič mlieka alebo malá metlička na šľahanie (ak sa rozhodneme ju použiť, kakaovú zmes rozmiešame v miske). Táto zmes by mala chutiť o niečo sladšie ako bežné kakao.
Pripravenú kakaovú zmes rovnomerne nalejeme (môžeme si pomôcť lyžicou) do nádobiek na ľad a necháme zamraziť, ideálne cez noc.
Okraj vyššieho pohára pomocou príborového nožíka jemne potrieme Nutellou a posypeme ozdobnou posýpkou. Čokoládový sirup necháme postekať po vnútornej strane pohára.
Ľadové kocky zamrznutej kakaovej zmesi vložíme do pohára a nakoniec zalejeme mliekom.