Recepty

Jablkové štvorce

Vôbec som nepostrehla, kedy tieto skoré večery oficiálne prišli. Teda, náznakov by bolo možno viac, no pripustení, že to už znova prišlo, toľko nebolo. S maratón bežiacim časom sme, mám pocit, preleteli päťminútovou jeseňou a bum, máme tu ten zvláštne voňajúci večerný vzduch typický pre zimu aspoň pre mňa a nemám ho rada.

Preto nie, jablková sezóna ešte stále nie je úplne pasé. A ani nebude. V kombinácii so škoricou sú jablká nesmrteľná kombinácia. A čo k tomu viac treba?

Síce tento koláč pozostáva z troch vrstiev, bez problémov sa dá pripraviť pomocou jednej misky, čo je rozhodne pozitívne a tým znižuje, aspoň pocitovo, jeho náročnosť. Prečo pocitovo? Pretože pri viacerých vrstvách by si človek myslel, že záverečná fáza – upratovanie – bude zase zbytočne obtiažna s tridsiatimi miskami. No nie.

A možno, keby aj. Tá krehká chrumkavá posýpka so šťavnatými jablkami za to kompletne stojí.


Na cesto potrebujeme:
45 g kryštálového cukru
¼ lyžičky soli
115 g roztopeného masla
140 g hladkej múky

Na náplň potrebujeme:
2 veľké jablká
2 lyžice hnedého cukru
2 lyžice kukuričného škrobu (alebo Zlatého klasu)
1 – 2 lyžičky mletej škorice

Na posýpku potrebujeme:
30 g múky
50 g vločiek
60 g hnedého cukru
½ lyžičky škorice
60 g masla

Postup:
Spravíme cesto – v stredne veľkej miske zmiešame maslo s cukrom a soľou. Pridáme múku a miešame kým sa všetko nespojí. Cesto rovnomerne utľapkáme v papierom vystlanom pekáči (25 x 25 cm) a pečieme na 150 °C 15 minút.

Prichystáme náplň – jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky, ktoré zmiešame s cukrom, škrobom a škoricou. Na predpečené cesto rovnomerne poukladáme jablká – trochu ich doň zatlačíme.

Pripravíme aj posýpku – zmiešame múku, vločky, cukor a škoricu. Pridáme na kocky nakrájané vychladené maslo a vidličkou alebo prstami premiešavame ingrediencie až kým sa zmes nezačne mrviť.

Posýpku pomrvíme na jablká. Pečieme na 175 °C 30 – 35 minút kým sa posýpka dozlatista nezapečie.

Necháme vychladnúť a rozkrájame. Môžeme podávať s karamelovou omáčkou, zmrzlinou alebo len tak.


Môže sa vám páčiť