Recepty

Mrkvové muffiny

Nepochybne sa už všetko začína hrať na jeseň. Kratšie dni, nepredvídateľná sivastá obloha, postupné miznutie zelene. Dátum v kalendári len potvrdzuje, že áno, je tu prvý jesenný víkend. Jupí.

Síce nie som práve najväčším fanúšikom chladného počasia, možno by som to zhodnotila, že som jeho ultimátny nefanúšik no snažím sa hľadať spôsoby, ako si ho užiť alebo sa aspoň z neho nezblázniť. Jedným zo záchranných kolies v tomto období sú všetky tie špeciálne suroviny a ich kombinácie, ktoré inokedy cez rok jednoducho nechutia tak dobre ako na jeseň. Tekvica, jablká, orechy, škorica… Jemne korenisté, jemne dekadentné. Niečo, čo človeka zahreje už keď sa nadýchne ich vône.

Do farebného spektra teplých jesenných farieb zapadá aj mrkva. Zľahka zemitou a sladkastou chuťou sa stáva vhodnou adeptkou ako ingrediencia do koláčov. S orieškami sa v týchto muffinách výborne dopĺňajú a vytvárajú o niečo praktickejšiu variantu mrkvového koláča, ideálnu na uchmatnutie k rannému čaju v upršané rána.


Potrebujeme:
2 vajcia
100 g kryštálového cukru
40 g medu
70 ml mlieka
100 ml rastlinného oleja
140 g nastrúhanej mrkvy (asi 2 väčšie mrkvy)
80 g nasekaných orechov (vlašské/pekanové)
150 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy
1 lyžička mletej škorice
1/2 lyžičky mletého zázvoru
štipka soli

Postup:
Vo väčšej miske metličkou zmiešame vajcia, cukor, med, mlieko a olej. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a na tenšom strúhadle ju nastrúhame do tekutej zmesi. Pridáme aj orechy.

V inej miske zmiešame suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu, koreniny a soľ. Na viackrát ju primiešame do tekutej zmesi – miešame stierkou len pokým sa všetko nespojí.

Cesto rovnomerne rozdelíme do asi 12 košíčkov (môžeme použiť silikónové formičky alebo vymazaný plech na muffiny) – neplníme ich úplne po okraj, aby cesto nevytieklo. Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 180 °C 20 – 22 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a skonzumujeme do piatich dní.





Môže sa vám páčiť