Recepty

Blondies s brusnicami a bielou čokoládou

V poslednom čase som si veľmi obľúbila koláče typu „dám to upiecť do toho obdĺžnikového pekáčika a pokrájam to“. Naozaj. Väčšinou je ich príprava vcelku rýchla a výsledok je extrémne chutný. Zväčša sa jedná o rôzne druhy brownies a blondies.
Tento recept tiež nesie v názve blondies – so sviežimi, sladko-kyselkavými brusnicami a bielou čokoškou, ktorá má svoju špecifickú chuť a vytvára v koláči vlastnú textúru. Myslím, že môžem povedať, že aj ona je jednou z tých surovín, ktoré držia celý koláč pohromade.
Množstvá ingrediencií som upravila podľa mojich predstáv (napríklad tristo gramov cukru mi prišlo neskutočne veľa), no takéto blondies som videla u Gordona Ramsayho a zaujali ma viac, než aby som ich nevyskúšala.


Potrebujeme:
200 g masla
45 g kryštálového cukru
45 g hnedého cukru
štipka soli
2 vajcia
280 hladkej múky
1/2 lyžičky sódy
1 lyžička prášku do pečiva
150 g bielej čokolády
80 g sušených brusníc

Postup:
V kastróliku roztopíme maslo, nenecháme ho vrieť. Do väčšej misky nasypeme cukor a soľ a pomaly, zľahka lejeme maslo a zároveň šľaháme (metličkou alebo mixérom). Pridáme vajcia, ktoré sme si predtým jemne rozšľahali vidličkou.

Po malých častiach primiešavame suchú zmes – múku, sódu a prášok do pečiva. Miešame, kým nedostaneme hladké cesto. Nakoniec primiešame nadrobno nasekanú čokoládu a brusnice.

Cesto rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 35 minút.

Upečené blondies necháme 10 minút chladnúť. Pokrájame ich na štvorce a podávame. Skladujeme v dobre utesnenej nádobe do 1 týždňa.

blondies-s-brusnicami-1

blondies-s-brusnicami-2

Môže sa vám páčiť