Recepty

Lieskovcové sušienky

Pečenie vianočných koláčikov sa každoročne točí v začarovanom kruhu ich tvorenia a predčasného zjedenia. Ak sa vám týmto druhým bodom uvoľnilo miesto vo vianočných sušienkových dózach a hľadáte ozvláštnenie ku klasike, lieskovcové sušienky fantastickou voľbou!

Sú chrumkavé, no zároveň jemné, rozplývajú sa na jazyku a krásne orieškovo voňajú. Na ich prípravu potrebujeme len štyri základné ingrediencie a nevyžadujú žiaden zdĺhavý proces.

Lieskovcové sušienky z niekoľkých ingrediencií – čo treba pred ich prípravou vedieť?

• Lieskovce. Vrchná šupka týchto orieškov síce cestu dokáže dodať akúsi farebnú štruktúru, no dodá mu aj chuť. Horkastú, a tú teda v týchto sušienkach nechceme. Lieskovce teda jemne opečieme v rúre, kde sa vrchná šupka spáli, popraská, a tak sa ľahko od orieška oddelí. Orechy zároveň získajú výraznejšiu chuť, čo je plus pre samotné lieskovcové sušienky.

• Maslo. Teplota ingrediencií hrá dôležitú úlohu. Ak je, napríklad v tomto jablkovom koláči, maslo nedostatočne vychladené, cesto stráca svoju štruktúru, vrstvovitosť aj tvar. Pri týchto sušienkach síce potrebujeme všetko zmiešať dokopy, no nechceme, aby sa cukor úplne rozpustil a múka s orechmi nasiakli všetok tuk do seba, a z cesta sa stala neurčitá masa. Rovnako nechceme docieliť sypké cesto, z ktoré budeme musieť neustále utľapkávať a nebudú sa nám z neho dať vykrajovať tvary. Odpoveďou preto je izbová teplota a maslo, do ktorého sa dá zaboriť prst. Stále držiace svoj tvar, no formovateľné.

• Mixovanie. Keď som si po rokoch zadovážila malý kuchynský sekáčik, v rauši som ho používala každý deň asi mesiac – neskôr sa potreba používať ho pri tvorbe čohokoľvek jemne znižovala až na recepty, ktoré ho naozaj vyžadujú. Hlavným podnetom, kvôli ktorému som takúto praktickú vec chcela, boli cestá a ich spôsob ako sa v tomto mixéri s nožmi uprostred zázrakom zhluknú dokopy. Nádhera. A tak je toto jedno z mála ciest, a množstva omáčok a kešu krémov, ktoré sa dajú extrémne ľahko pripraviť zbesilým ťukaním do mixéra.

• Chladnutie. Ešte to pred pečením. Veľmi dôležité, keďže, ako sme sa dozvedeli v predchádzajúcej odrážke, pracujeme s maslom izbovej teploty, chladenie cesta spadá do nevyhnutných bodov postupu. Cesto stuhne, bude sa nám s ním ľahko pracovať a, čo je najdôležitejšie, sušienky počas pečenia udržia svoj tvar.

• Vykrajovanie. Vykrajovať sušienky z vychladeného cesta je jedna báseň. Čo mám na vykrajovaní takýchto maslových sušienok najradšej, že ich nemusím vaľkať na množstve múky, ktorú potom pri opätovnom vykrajovaní zo zbytkov človek dodatočne pridáva do cesta. A potom znova, a znova. Takže žiadna múka navyše a žiaden neporiadok, a žiadne zamúčené tričká ani posledné premúčené zbytky v koši. Vďaka papieru na pečenie sa tvary vychladeného cesta ľahko odliepajú – ak by nie, stačí si pomôcť príborovým nožom alebo dať cesto na 10 minút opäť zachladiť – a čo je na zime najlepšie, že môžeme aj na balkón.

• Pečenie. Delikátna záležitosť každej jednej pečenej pochúťky. Dá sa niečo pokaziť? Vždy sa dá. Každý keks, koláč, zemiak, vrstva syra sa v rámci pečenia dostane do bodu, kedy začne prudšie nekontrolovateľne hnednúť. Že dlho nič, všetko v pohode, a zrazu puf a zo zlatohneda je tmavohnedo, ktoré rapídne presiahlo osobné štandardy. Z tohto dôvodu pečiem vždy vo vopred vyhriatej rúre a prvý plech z minúty na minútu hypnotizujem pohľadom, kedy sa dostaví žiadaný odtieň. Na škodu tiež nie je uprostred pečenia obrátiť plech, aby sa sušienky, ale aj čokoľvek pečené, upieklo rovnomerne, pretože snáď každá rúra má body, v ktorých pečie slabšie alebo silnejšie.

• Náplň. Sušienky chutia úžasne orieškovo a disponujú famóznou rozplývajúcou sa chrumkavosťou samé o sebe. Pridať medzi dva kúsky čokoládovú náplň je nielen chuťovým, ale aj vizuálnym vylepšením, keďže sa uprostred zlatohnedej sušienky tmavá farba pekne vyníma.

Ak by ste chceli vyskúšať ešte iné sušienky, vyskúšajte tieto rozkošné gombíkové.


Potrebujeme:
70 g lieskových orechov
150 g hladkej múky
50 g kryštálového cukru
115 g zmäknutého masla
čokoládovo-orieškovú nátierku na naplnenie

Postup:
Lieskové orechy rozložíme v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a v spodnej časti rúry ich necháme opekať na 150 °C 10 minút. Opečené orechy zabalíme do čistej kuchynskej utierky a necháme ich minútu spariť. Ruku položíme na prikryté lieskovce a kmitavým pohybom pomáhame orechom, aby sa trením zbavili šupky. Vôbec nevadí, ak sa niektoré zo šupiek pri tomto procese od orechov neoddelia.

Opečené a šupiek zbavené lieskovce nasypeme do misky kuchynského sekáčika alebo food processora a rozmixujeme ich na jemnú konzistenciu. Pridáme múku, cukor, maslo a pulzujúco mixujeme až kým nevyformuje guľa cesta.

Cesto rozvaľkáme medzi dvoma kusmi papiera na pečenie na hrúbku približne 4 milimetre a dáme ho zachladiť do chladničky na aspoň 1 hodinu.

Z vychladeného cesta pomocou formičiek na vykrajovanie povykrajujeme kruhové alebo štvorcové tvary. Z polovice ešte neupečených sušienok vykrojíme menšou ozdobnou vykrajovačkou otvory v strede. Vykrojené tvary cesta poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre (v strednej úrovni) na 175 °C 8 – 10 minút. Sušienky sú upečené vtedy, keď majú zlatohnedé okraje a v strede sú jemne nafučané. Po upečení ich necháme kompletne vychladnúť.

Lieskovcové sušienky môžeme naplniť čokoládovo-orieškovou nátierkou – väčšie množstvo natrieme na plnú sušienku a náplň následne prikryjeme sušienkou s otvorom. Chutné sú však aj nenaplnené alebo poprášené práškovým cukrom.

lieskovcové sušienky
lieskovcové sušienky
lieskovcové sušienky
lieskovcové sušienky

Môže sa vám páčiť

  • Skautské pečiatkové keksíky - ozdobené pred upečením! - Tina
    4. decembra 2023 at 19:31

    […] vianočné a príjemne orieškové sú tieto lieskovcové sušienky. Medzi mojich vianočných obľúbencov, ktorých možno so sebou zobrať na akékoľvek vianočné […]