Recepty

Gombíkové sušienky

Už veľmi veľmi dávno, keď som prvýkrát videla niekde na nete potulovať sa obrázok sušienok v tvare gombíkov, som si povedala, že ich raz vyskúšam. Z týchto mojich „raz“ sa často stáva slušná doba. Keď som však minule skúšala gombíkovú formu na čokoládu, nejak sa mi ich konečne chcelo ísť piecť.
Časť množstva múky som nahradila celozrnnou, kukuričný škrob dá cestu hladkú konzistenciu a pomáha držať tvar sušienky počas pečenia, práškový cukor je jemnejší a pre daný druh cesta vhodnejší a maslo tam proste patrí. Príprava nie je vôbec zložitá a pekne doplnia tácku s vianočnými koláčikmi alebo darčekovú krabicu.


Potrebujeme:
65 g zmäknutého masla
20 g práškového cukru
50 g hladkej múky
30 g hladkej celozrnnej múky (môže sa nahradiť klasickou)
1 lyžica kukuričného škrobu/Zlatého klasu

Postup:
V miske vyšľaháme maslo s cukrom. Do nadýchanej maslovo-cukrovej zmesi mixérom zamiešame múky so škrobom – drobivé cesto, ktoré vznikne, následne spojíme stierkou, vareškou alebo rukou. Hotové cesto zakryjeme fóliou a dáme na 1 hodinu do chladničky.

Vychladené cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 4 milimetre – rozhodne ho potrebujeme hrubšie. Z vyvaľkaného cesta povykrajujeme kolieska. O niečo menšiu vykrajovačku alebo štamperlík zatlačíme do polovice hrúbky vykrojených koliesok. Krúžky preložíme na plech vystlaným papierom na pečenie a slamkou povykrajujeme 2 alebo 4 dierky v strede každého krúžku.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 11 – 14 minút (záleží od veľkosti). Po upečení necháme chladiť 5 minút na plechu.

gombiky2

Môže sa vám páčiť