Recepty

Čokoládové soufflé

Čo robí pre mňa tento recept tak famóznym je to, že naň potrebujeme 4 druhy ingrediencií a nesmierne ma teší, že naň nepotrebujeme ani gram múky. Jednoduchosť, nenáročnosť a rýchla príprava rozhodne prebila recept na soufflé, ktorý som skúšala nie až tak dávno.


Potrebujeme:
140 g horkej čokolády
85 g masla
2 žĺtky
3 bielky
1/2 hrnčeka (necelého) kryštálového cukru
Na vysypanie misiek:
maslo
nastrúhaná čokoláda

Na posypanie:
práškový cukor

Postup:
Ako prvé si pripravíme 3 malé zapekacie misky (ramekins) – vymastíme ich maslom, vysypeme čokoládou až po úplný vrch a odložíme ich do chladničky. Miesta, ktoré by zostali nevymastené a nevysypané, najmä pri vrchu, by sa prichytili a cesto by sa nám nezdvihlo, ale popraskalo a vytieklo z misky.

Maslo si nakrájame do misky a stopíme ho v mikrovlnke. Do horúceho dáme polámanú čokoládu a necháme ju chvíľu postáť, potom jej miešaním dopomôžeme, aby sa úplne rozpustila.

Čokoládovú zmes prelejeme do väčšej misky, kde ju šľaháme 2 minúty, potom po jednom pridáme žĺtky a šľaháme ďalšie 2 až 3 minúty.

Z bielkov vyšľaháme sneh – keď ich začneme šľahať, po 10 – 20 sekundách začneme pomaly prisypávať cukor a šľaháme kým nám nevznikne tuhý, lesklý sneh, ktorý drží tvar. Ten po troch častiach zľahka primiešavame do čokoládovej zmesi.

Cesto opatrne nalievame do misiek. Nalejeme ho do polovice, misku pobúchame o uterák, aby nám cesto „sadlo“ a až potom ho doplníme po vrch, aby bolo zhruba zarovno okraju misky. Ak zarovno nie je, nožíkom jemne „zrežeme“ vrch cesta. Palec si oprieme o misku, namočíme ho pol centimetra do cesta a točením misky zotrieme prebytočné cesto pri krajoch, ktoré by zabránilo cestu sa zdvihnúť. Utrieme okraje a aj misky, aby sa nám cesto zbytočne nepripálilo.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C cca 13-14 minút.

Upečené ich vyberieme z rúry, posypeme práškovým cukrom a podávame.

souffle_2_2

souffle_2_2Ozdobiť môžeme snehovou pusinkou alebo šľahačkou.

 

Môže sa vám páčiť