Recepty

Skautské orieškové keksíky

orieškové keksíky

Haló!!! Volám všetkých, ktorí obľubujú oriešky! A čokoládu! A oriešky s čokoládou! Vážne, tieto orieškové keksíky sú jedna báseň. Naplnené, nenaplnené, horúce či na tretí deň. Lahodne orieškové cesto upečené do ešte lahodnejšie chrumkava je výsledok receptu, ktorý si obľúbite.

Orieškové keksíky uzatvárajú malú sériu receptov venovanej skautingu a keksíkom ladených do tejto tematiky. Formičky na vykrajovanie so skautskou tematikou nájdete na skautskom internetovom obchode scoutshop.sk.

Na prípravu týchto keksíkov nie je potrebná kopa ingrediencií a ani múky. Svoju krehkosť si zachovávajú aj vďaka jednej veľkej zmene v postupe – a to nevaľkaniu na množstve múky. Samozrejme, podložku trochu múkou poprášime, rovnako jemne aj vrch cesta. No pripravené vychladené cesto prikryjeme papierom na pečenie a cesto vaľkáme cezeň. Do cesta sa tak nedostane zbytočne ďalšie množstvo múky.

orieškové keksíky

Orieškové keksíky – chrumkavé a jemné zároveň

Kombinácia chrumkavej chuti a jemnosti je pri týchto keksíkoch to správne kombo. Naplnené keksíky krásne zľahka nasiaknu čokoládovou nátierkou jemne zmäknú. Pri takýchto veľkých keksíkoch sa tiež môžeme vyhrať v ozdobovaní, ktoré môže byť totálne jednoduché. Natretú nátierku špičkou noža rozvlníme či zatočíme. Vykrojený otvor nám potom vytvorí okienko s pekným výhľadom.

Maslo. Pri príprave keksíkov používame zmäknuté maslo izbovej teploty. Ľahko sa nám s ním bude rukami pracovať a s ostatnými ingredienciami sa lepšie spojí. Ak po ruke nemáme zmäknuté maslo, môžeme ho nastrúhať!

• Kryštálový cukor. Tentoraz používame cukor kryštálový – vďaka orechom má cesto svoju štruktúru, ktorú potrebujeme podporiť. Kryštáliky cukru sa v ceste rozpustia pomalšie než práškový cukor, a tak sa nám s cestom bude lepšie pracovať a zachová si svoj tvar.

• Hladká múka. Jemná klasika, ktorá nám zaručí jemné keksíky. Nebojíme sa jej pri vaľkaní použiť aj viac – prebytočná múka sa dá jednoducho odstrániť pomocou kuchynského štetca.

• Mletá škorica a muškátový oriešok. Vynechateľné, ak chceme zachovať čisto orieškovú chuť. Pridanie korenín však cesto o niečo viac rozvonia a zvianočnie.

• Orechy. Vlašské orechy rozmixujeme/zomelieme na trochu hrubšiu múku. Chceme kúsky orechov, no nechceme kusy ani orieškové maslo – pulzujúce mixovanie je tak ideálne. Z orechov sa dostane olej, ktorý v spojení s maslom vytvorí chrumkavú, no vláčnu sušienku! Citeľné kúsky orechov zase vyzdvihnú štruktúru.

• Chladenie cesta. Bez chladenia ani krok! Ak počas vaľkania cesto príliš zmäkne, môžeme ho dať na desať minút do chladničky alebo využime zimu a podložku s cestom odložme na balkón!

Vykrajovanie. Na vykrajovanie používame pomúčené formičky na vykrajovanie, aby sa cesto na formičku nelepilo. Je bežné, že cesto sa na podložku prilepí a vykrojené tvary sa nevyberú spolu s formičkou. Ideálne je používať silikónovú podložku alebo druhú kus papiera – tak môžeme cesto odlepiť ako nálepku. Jednoduchým riešením je však aj kuchynská lopatka, ktorou tvar naberieme a preklopíme na ruku.

• Pečenie. Keksíky svoju „odolnosť“ nadobudnú až po úplnom vychladnutí. Inak sú po upečení mäkké a môžu byť aj jemne nafúknuté. Preto ich necháme úplne vychladnúť a na manipuláciu, či už so surovými, alebo upečenými keksíkmi používame kuchynskú lopatku, vďaka ktorej sa nepolámu a nezdeformujú svoj tvar.

Ak hľadáš viac skautských keksíkov, skús tieto pečiatkové alebo netradičné dvojfarebné. Iné výborné orieškové keksíky sú tieto lieskovcové sušienky.


Potrebujeme:
140 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
1 lyžičku škorice, 1/4 lyžičky muškátového orieška (koreniny pridávame podľa chuti, môžeme ich úplne vynechať)
100 g kryštálového cukru
220 g zmäknutého masla
čokoládovo-orieškovú nátierku na naplnenie

Postup:
Vlašské orechy nasypeme do misky kuchynského sekáčika a pulzujúco ich nasekáme na jemnú konzistenciu.

Do veľkej misy dáme zmäknuté maslo, nasekané orechy, múku (s koreninami) a cukor. Ingrediencie spojíme rukou do vláčneho cesta. Prikryjeme ho tanierom a dáme ho chladiť do chladničky približne na hodinu.

Vychladené cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej podložne na hrúbku asi 4 milimetre. Pomocou formičky na vykrajovanie povykrajujeme kruhy s priemerom 9 centimetrov. Z polovice ešte neupečených kruhov vykrojíme formičkou so skautským motívom otvory v strede. Z cesta tiež môžeme povykrajovať len samotné skautské tvary.

Vykrojené tvary cesta poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie – pri prekladaní si môžeme pomôcť kuchynskou lopatkou, ktorú rýchlym pohybom vsunieme pod kruh cesta.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre (v strednej úrovni) na 175 °C 11 – 13 minút (8 – 10 minút pre samotné tvary vykrojené formičkou so skautskou tematikou). Sušienky sú upečené vtedy, keď majú zlatohnedé okraje a v strede sú jemne nafučané. Po upečení ich necháme kompletne vychladnúť.

Keksíky môžeme naplniť čokoládovo-orieškovou nátierkou – väčšie množstvo natrieme na plnú sušienku a náplň následne prikryjeme sušienkou s otvorom. Chutné sú však aj nenaplnené alebo poprášené práškovým cukrom, či poliate čokoládou.

orieškové keksíky

Môže sa vám páčiť