U mňa je koláčom s posýpkou trochu súdené mať sezónnu nálepku jeseň-zima, respektíve „dlhé studené večery so šedo-sivým počasím“. Teda, nemusia to byť ani večery, stačia mrazivé dni.
Úprimne – ničí ma dlhý čas pečenia, preto väčšinou skončím pri nejakých cookies, ktoré s trochou šťastia nemusia stáť v chladničke. Pri tomto moja netrpezlivosť prekypuje spolu s ním, pretože ho chcem už-už prekrajovať. Aj keď ho človek pečie piaty raz, stále ma niekde v kútiku ukrytú pochybnosť, že je toho cesta nejak pomenej. Nie je! Počas toho nekonečného pečenia, ktoré je úplne akceptovateľné a vôbec nie tak tragické ako kúzlom zviacnásobí svoj objem a vznikne tak, ako inak, nadýchané cesto so šťavnatou vrstvou jabĺk uprostred a jemne chrumkavou posýpkou na vrchu.
Trojuholníček preliaty slaným karamelom a s kopčekom vanilkovej zmrzliny je jasným príkladom absolútne majestátneho dezertu.
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
60 g zmäknutého masla
1 vajce
200 ml kyslej smotany
1 hrnček hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/4 lyžičky sódy
štipka soli
1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka celozrnnej múky
1/4 hnedého cukru
1/4 kryštálového cukru
štipka soli
1 lyžička mletej škorice
trochu nastrúhaného muškátového orecha
100 g rozpusteného masla
2 jablká
Postup:
V mise vyšľaháme maslo s cukrom, aby bolo nadýchané. Zašľaháme vajce a potom aj smotanu. Stierkou alebo vareškou napokon zľahka zamiešame suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu a soľ, ktoré sme si zmiešali v inej miske.
Posýpku pripravíme veľmi jednoducho – v miske zmiešame všetky suché ingrediencie, zalejeme ich maslom a vidličkou alebo prstami vymiešame sypkú zmes.
Tortovú formu s odnímateľným dnom vymažeme maslom. Polovicu cesta rovnomerne rozotrieme na dno formy. Na túto tenkú vrstvu rozložíme jablká, ktoré sme ošúpali a postrúhali, a tretinu posýpky. Na ňu opatrne rozotrieme druhú polovicu cesta, ktorú následne posypeme zvyškom posýpky.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 35 – 40 minút. Môžme podávať so slaným karamelom, zmrzlinou či cukrovou polevou.
KARAMEL.