Recepty

Banánové soufflé

Po čokoládovom soufflé prišlo na rad banánové, ktorého priam penová konzistencia uchváti každého.


Potrebujeme:
190 g mlieka
40 g chlebovej múky
90 g kryštálového cukru
3 vajcia
banán
pomaranč
40 g čokolády
maslo na vymastenie
práškový cukor na posypanie

Postup:
Ako prvé si pripravíme 3 malé zapekacie misky (ramekins) – vymastíme ich maslom, vysypeme nastrúhanou čokoládou až po úplný vrch a odložíme ich do chladničky. Miesta, ktoré by zostali nevymastené a nevysypané, najmä pri vrchu, by sa prichytili a cesto by sa nám nezdvihlo, ale popraskalo a vytieklo z misky.

Do menšieho hrnca nalejeme mlieko a pridáme 60 g cukru a na miernom ohni ich privedieme k varu. Medzitým si vyšľaháme žĺtky so zostatkom cukru. Pridáme múku. Pomaly, po troškách s prestávkami (aby sa nám žĺky nezrazili), primiešavame zohriate mlieko. Zmes prelejeme do hrnca a za stáleho miešania varíme na nízkom ohni, kým nedostaneme takmer až gumovú konzistenciu.

Pomarančovú šťavu a banán si rozmixujeme na hladkú zmes, ktorú pridáme do cesta. Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho zapracujeme.

Cesto opatrne nalievame do misiek. Lejeme ho až po vrch, aby bolo zarovno okraju misky. Ak zarovno nie je, nožíkom jemne „zrežeme“ vrch cesta a utrieme okraje a aj misky, aby sa nám cesto zbytočne nepripálilo. Palec si oprieme o misku, namočíme ho pol centimetra do cesta a točením misky zotrieme prebytočné cesto pri krajoch, ktoré by zabránilo cestu sa zdvihnúť.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 185 °C cca 17 minút – do zlatohneda.

Upečené ich vyberieme z rúry, posypeme práškovým cukrom a podávame.

banana-souffle-02

 

 

Môže sa vám páčiť